Blafconflict op Goudsberg Lunteren

25 april 2010 om 00:00 Nieuws

LUNTEREN - GroenLinks/Progressief Ede heeft raadsvragen gesteld aan het college van b. en w. over licht- en geluidsoverlast bij de Goudsberg. Bewoners en toeristen die verblijven rondom de zandafgraving hebben sinds 2007 in toenemende mate last van aanhoudend hondengeblaf. Twee politiehondenscholen die bij de afgraving trainen, veroorzaken volgens de bewoners deze overlast.

,,Die kuil heeft een geweldige akoestiek en wij zitten eerste rang", verzucht Liesbeth Schoorl van landgoed De Leperkoen. ,,Onze gasten zitten continu in het hondengeblaf en ik vrees dat zij op den duur niet meer terug komen. Het recreëren wordt ons en bezoekers van dit natuurgebied onmogelijk gemaakt. Wij hebben hierover brieven gestuurd naar de gemeente en in 2008 zelfs een petitie met handtekeningen van bewoners van 48 bungalows ingezonden. Maar de gemeente doet niets."

De gemeente Ede is bekend met de klacht. ,,Wij hebben heel veel correspondentie met deze mensen", zegt Hans Vulto namens de gemeente. ,,Maar het is een gecompliceerd probleem. Er is geen wetsartikel of beleidsregel die over hondengeblaf gaat. Tot nu toe hebben we niets kunnen ondernemen omdat er geen kapstok is waaraan we dit kunnen hangen. De gemeente kan niet altijd handelen."

,,Vooral op zaterdag is het erg", vertelt Schoorl. ,,Net als iedereen in het recreatiegebied buiten wil gaan zitten gaat het geblaf de hele dag door tot zonsondergang. Daarnaast is er een lichtmast op het terrein geplaatst zodat de trainingen door kunnen gaan als het donker wordt. Wij hebben hier veel wild en die dieren raken helemaal van slag zo!"

In de kerk

Volgens Hanno van Uffelen van Politiehondenvereniging De Goudsberg kan het aan zijn vereniging niet liggen. ,,Wij trainen alleen op woensdagavond en zaterdagochtend. En wij staan ook keurig geregistreerd en betalen gewoon voor het terrein. Die overlast op zondagochtend kunnen wij ook niet zijn. Dan zit tachtig procent van onze vereniging namelijk in de kerk. Dat zijn volgens mij jachthondentrainingen."

Schoorl benadrukt dat het echt alleen om de twee politiescholen gaat. ,,Bij jachthondentrainingen wordt niet geblaft. Als een hond blaft kun je hem namelijk niet gebruiken voor de jacht, dus zo'n hond wordt meteen uit de groep gehaald. Er zijn twee politiehondenclubs waar we last van hebben, een waar vroeger de KLPD zat en een andere bij een oude loods van Van den Brink."

Eric Leltz van Groenlinks/Progressief Ede is bezorgd over de situatie en hoopt dat er nu snel actie ondernomen kan worden voor mens en natuur. Hij verwacht antwoord van het gemeentebestuur voor 20 mei.

De volgende vragen zijn aan het college voorgelegd:

1. Gaat u nog de brieven van de omwonenden beantwoorden? Zo ja, wanneer?

2. Beschikken de hondenscholen over een vergunning voor de Zandkuil Goudsberg Hessenweg te Lunteren? Zo ja, voor hoeveel hondenscholen? En wat laat deze vergunning toe?

3. Is er een vergunning vereist om een lichtmast te plaatsen voor de Zandkuil Goudsberg Hessenweg te Lunteren? Zo ja, is die ook afgegeven?

4. Bent u met ons van mening dat door gebruik van kunstlicht de nachtrust van de natuurgebied verstoord wordt waardoor mensen en dieren overlast ondervinden?

5. Wat is uw visie ten aanzien van toename van de hondenscholen in een natuurgebied.

foto:

De zandafgraving in De Goudsberg is vlakbij de steen van het Middelpunt van Nederland.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie