Dodenherdenking met concerten in Ede en Bennekom

4 mei 2010 om 00:00 Nieuws

EDE - Kinderen en jongeren van de Koorschool Midden-Gelderland verzorgen op 4 mei een herdenkingsconcert in de Oude Kerk in Ede. Ook in de andere dorpen vinden activiteiten plaats. Zo vindt in Bennekom herdenkingsconcert '65 jaar geleden' plaats en in Otterlo is ’s middags een bijeenkomst met Canadese veteranen.

Van koorschool Midden-Gelderland zullen het Tienerkoor, het Jeugdkoor en bas/baritonsolist Kees Jan de Koning optreden. Naast verschillende a cappella werken, waaronder - Mag ik anders zijn? -, een premièrewerk dat Albert Wissink speciaal voor deze gelegenheid schreef, wordt Ballad of Heroes van de Engelse componist Benjamin Britten uitgevoerd. Het is een zelden uitgevoerd werk waarin de soldaten worden geëerd die tegen het fascisme vochten. Britten geeft met dit werk een politiek signaal af aan hen die slechts toekeken, afwachtten of blind waren voor wat anderen opofferden voor hùn vrijheid. In het programmaboekje wordt de keuze van de composities door leerlingen van de Koorschool toegelicht.

Tijdens het concert houdt burgemeester Cees van der Knaap een toespraak. Daarin vertelt hij onder andere over Simon van den Bent die begraven ligt in het mausoleum. Wethouder Simon van de Pol is ook aanwezig. Van den Bent was zijn oom en de wethouder is naar hem vernoemd

.

Het concert is bedoeld voor alle inwoners van de gemeente Ede, jong en oud. De kerk is open vanaf 18.30 uur. De herdenkingsbijeenkomst begint om 18.45 uur en duurt tot 19.30 uur.

Mausoleum

Om 19.30 uur begint de stille tocht naar het mausoleum aan de Vossenakker. Na de twee minuten stilte worden drie volksliederen gespeeld: het Canadese, het Britse en het Nederlandse volkslied. Na zijn toespraak, noemt de burgemeester samen met twee kinderen van De Meander de namen van de doden van het mausoleum. Daarna volgen de kransleggingen. De burgemeester legt eerst een bloemstuk bij het kleine gedenkteken. Dit is opgericht ter nagedachtenis aan de militairen, afkomstig uit Ede, die hier en overzee zijn gevallen.

Vervolgens legt hij een krans bij het mausoleum. Ook het Voormalig Verzet, leerlingen van De Meander en andere betrokkenen leggen hier kransen en bloemen. Na afloop van de plechtigheid vindt het defilé plaats bij het Mausoleum. Dan kunnen alle aanwezigen bloemen leggen bij de graven.

Na afloop van de plechtigheid bij het mausoleum is iedereen welkom in de hal van het gemeentehuis aan de Bergstraat 4 voor een kopje koffie. Voor mensen die slecht ter been zijn rijdt er een busje van de Oude Kerk naar het Mausoleum. Na afloop rijdt het busje terug naar het Raadhuisplein.

Begraafplaats Asakkerweg

In de middag om 13.30 uur zal het college van burgemeester en wethouders op de begraafplaats aan de Asakkerweg in Ede een krans leggen bij de oorlogsgraven. Ook twee leden van het Voormalig Verzet leggen bloemen bij de graven.

Harskamp

De herdenkingsbijeenkomst in Harskamp begint om 14.15 uur bij het bevrijdingsmonument Veluwe aan de Otterloseweg. Na een korte toespraak van burgemeester Van der Knaap lezen kinderen van De Zaaier en De Roedel gedichten voor. Daarna volgen de kransleggingen. Na afloop van de plechtigheid is er in het PMT gebouw aan de Otterloseweg 12a gelegenheid om elkaar te ontmoeten en iets te drinken.

Otterlo

In Otterlo wordt tijdens een speciale ceremonie een plaquette onthuld voor de Vijfde Gepantserde Divisie van het Canadese leger en hun commandant Majoor Generaal Hoffmeister. De plaquette staat naast het algemene herdenkingsmonument. Om 15.45 uur stelt een stoet zich op bij dorpshuis De Aanloop. Vanaf daar loopt het gezelschap, waaronder veel Canadese veteranen, naar het monument bij de begraafplaats. Hier is een speciale herdenkingsceremonie waarbij onder andere de militair attaché van Canada colonel J. Roeterdink een lezing houdt.

Lunteren

In Lunteren begint om 18.45 uur een herdenkingsbijeenkomst in de Maranathakerk aan de Hertenlaan. Om 19.40 uur vertrekt de stille tocht naar het monument aan de Kerkhoflaan. Wethouder Helene Hullegie zal hierbij aanwezig zijn.

Wekerom

In Wekerom begint de herdenking met een ontvangst in de Kastanjehof om 18.30 uur. De herdenking bij het monument op het Dorpsplein begint om 18.45 uur. Een kinderkoor brengt liederen ten gehore. Aansluitend vinden de kransleggingen plaats. Wethouder Roel Kremers is hierbij aanwezig. Na afloop is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten in het dorpshuis De Kastanjehof.

Otterlo

In Otterlo begint de herdenking om 19.15 uur bij De Aanloop. De stille tocht vertrekt vanaf daar om 19.30 uur naar het monument bij het kerkhof aan de Dorpsstraat. De zangvereniging het Christelijk streekkoor Otterlo verzorgt de koraalmuziek en de liederen. Raadslid Jaap Boot is namens de gemeente aanwezig. Na afloop kan men napraten in het dorpshuis De Aanloop.

Bennekom

In Bennekom begint de herdenking dit jaar om 19.00 uur met een speciaal concert ’65 jaar geleden’ in de Oude Kerk. Vanaf daar vertrekt om 19.45 uur de stille tocht. Na aankomst bij het monument is de kranslegging. Raadslid Koos van Boven is namens de gemeente aanwezig. De herdenking wordt georganiseerd door de stichting Bart van Elst. Na afloop is iedereen welkom voor een kopje koffie in de aula van de R.K. Kerk.

De Valk

De kranslegging bij het herdenkingsmonument De Valk aan de Hoge Valkseweg vindt plaats om 19.45 uur. Wethouder Roel Kremer legt namens de gemeente een krans.

Ederveen

In Ederveen vertrekt de stille tocht om 19.35 uur vanaf het dorpshuis De Zicht naar het monument bij de Bruinhorst. Nadat kinderen van de Julianaschool en de Calvijnschool gedichten hebben voorgelezen, volgen de kransleggingen. Wethouder Breunis van de Weerd legt namens de gemeente college een krans.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie