Vallende takken Doolhoflaan

16 juni 2010 om 00:00 Nieuws

Niet alleen de hardloper is verbaasd over de afzetting van de Doolhoflaan. Meer Edenaren, die vaak in het schitterende deel van Ede komen, snappen het niet. De gemeente heeft gezorgd voor een omleiding waar je naar het lijkt niet bang hoeft te zijn om een tak op je hoofd te krijgen. De kap van de bomen aan de Doolhoflaan zorgde eerder al voor veel discussie. De gemeente legde het - zoals het zo mooi heet - in de groep. Politici wilden hun vingers er niet aan branden.Op het gemeentehuis wordt nog altijd gebroed op een voorstel wat er aan de Doolhoflaan gebeurt. Daarover neemt het college van burgemeester en wethouders waarschijnlijk nog voor de zomervakantie een beslissing. Na het zomerreces moet de gemeenteraad er nog een oordeel over geven.

Laan voorlopig deels omgeleid voor wandelaars EDE - Wandelaars op de Doolhoflaan kunnen niet meer helemaal over deze laan lopen. Op het deel achter de Nizo - waar de beuken het aller-slechtst zijn - staat nu een hek met de tekst: ‘Let op! Vallende takken’. Een Edese hardloper staat er met verbazing naar te kijken. ,,De hekken ontsieren het landschap. Gek dat hier niet meteen maatregelen worden getroffen.” Iets dat niet schijnt te kunnen. ,,De hekken blijven er staan tot we in het najaar aan de gang kunnen gaan”, zegt Rinus Boortman van de gemeente Ede. door Jan de Boer

,,De hekken zijn neergezet, omdat zo maar in eens één van de oude bomen is omgevallen”, weet Boortman. ,,We kunnen niet instaan voor de veiligheid. Veel mensen zijn bezig met de toekomst van de bomen. Nu willen wij geen onomkeerbare stappen nemen. Het proces moet zijn loop krijgen. Het rapport hoe het opgelost moet worden is klaar. Als er een beslissing is, gaan we in het najaar aan de gang om bomen weg te halen en nieuwe bomen te poten.”

Boortman wil niet zeggen wat er in het gemeentelijke rapport komt te staan. Het kan zijn dat de Doolhoflaan wellicht twee jaren deels afgesloten moet zijn. Ede heeft te maken met de regels van de Flora- en Faunawet, omdat in de Doolhoflaan een vleermuizen- en roekenkolonie is. ,,In de wet staan randvoorwaarden, waardoor we niet in een keer de hele renovatie kunnen uitvoeren. Dat duurt misschien twee jaar. Je kunt niet helemaal voorkomen dat het publiek ook volgend jaar nog overlast heeft.”

Voor een kap ineens krijgt de gemeente naar het lijkt geen toestemming van de Algemene Inspectie Dienst (AID) van het ministerie van Landbouw. ,,Het zal daarom in gedeeltes, in fases gebeuren”, stelt de man die ooit de uitspraak deed ‘dat je bij bomen niet in een mensenleven moet denken’. Een kap ineens kan alleen als de gemeente Ede zogenoemde litigerende maatregelen neemt.

Dan moeten er alternatieven aangeboden worden voor de vleermuis- en roekenkolonie. ,,Dat is moeilijk, ja. Daarom doen we het in fases.” Ook Boortman vindt eigenlijk de hekken als ook de aanwezige bomen geen gezicht. ,,Toch moeten wij ons aan de wet houden.” Opvallend is dat op een ander deel van de Doolhoflaan, vanaf het scoutinggebouw tot aan de spoorlijn, niet eens zo lang gelden nieuwe bomen gepoot werden. ,,Tijden veranderen.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie