Nieuw verblijf voor opvang zwerfkatten in Hof van Ede

21 juni 2010 om 00:00 Nieuws

EDE - Dierentehuis de Hof van Ede heeft het ruimtegebrek voor de opvang van zwerfkatten en kittens opgelost. ,,We hebben de kantine opgeofferd en omgebouwd tot een grote groepsruimte voor katten", aldus Hanneke van Schaik, manager Hof van Ede.

Het dierentehuis kampt al jaren met een tekort in het hoogseizoen aan opvangmogelijkheden voor met name katten. Zeker nu ook de zwerfdieren uit de gemeenten Wageningen en Renkum naar de Hof van Ede komen. Van Schaik: ,,Uitbreiding met extra gebouwen behoort helaas niet tot de mogelijkheden, omdat het bestemmingsplan dit niet toelaat. Vandaar dat de kantine opgeofferd is." Met de ingebruikname van een nieuw groot kattenverblijf is de opvang van de vele zwerfkatten en kittens ook tijdens de drukke zomermaanden gewaarborgd.

Huib Jansen, voorzitter van het bestuur, vertelt dat vorige maand duidelijk werd dat het asiel de Wagenrenk in Wageningen definitief niet meer open zou gaan. ,,Dat betekent dat de zwerfdieren uit de gemeenten Wageningen en Renkum in ieder geval de komende vijf jaar allemaal naar Ede komen. In 2009 werd in de zomermaanden het kantoortje uit nood nog omgebouwd tot tijdelijk kittenverblijf. Nu er definitief een einde is gekomen aan de onduidelijkheid van het wel of niet meer in gebruik nemen van asiel de Wagenrenk zijn er direct maatregelen genomen om structureel het tekort aan opvangplaatsen met name in de zomermaanden op te heffen."

Capaciteitstekort

Volgens Jansen worden zwerfdieren altijd opgenomen. ,,De afgelopen tijd horen we regelmatig verhalen over het niet kunnen of willen opnemen van zwerfdieren, omdat we een capaciteitstekort zouden hebben. Ook in de pers werd hier aandacht aan besteed. Maar zwerfdieren nemen we altijd op, hoe dan ook. In het hoogseizoen wachten we inderdaad wel eens met het direct ophalen van volwassen katten. Dit gaat echter altijd in overleg met de vinder en ook de dierenbescherming en de dierenambulances steunen ons beleid. Als katten niet direct opgehaald worden, gaat het veelal om gezonde katten, die een eigenaar hebben. Medewerkers van de dierenambulance checken of het dier gechipt is om een eventuele eigenaar te achterhalen. Heeft de kat geen chip, maar bijvoorbeeld wel een riempje om en ziet hij/zij er gezond uit, dan laten we het dier in eerste instantie lopen. Meestal vindt het de weg naar huis weer terug. Zwakke, zieke of gewonde dieren worden direct opgehaald door de dierenambulance en kunnen altijd in de Hof van Ede terecht. Oók in het hoogseizoen."

Van Schaik is tevreden met het nieuwe kattenverblijf. ,,De afgelopen weken is er keihard gewerkt om het kattenverblijf op tijd klaar te hebben. De nieuwe ruimte is een echte aanwinst. Het binnengedeelte is ruim en er is een uitloop naar buiten zodat ze lekkere bewegingsvrijheid hebben. Inmiddels hebben we dit jaar al zo’n 30 nestjes kittens binnengekregen. Moederpoes en de kittens worden de eerste 7 à 8 weken ondergebracht in gastgezinnen, waar de kittens sneller en beter socialiseren dan in het asiel. De komende weken verwachten we een groot aantal nestjes terug in het asiel, dus dan zijn er weer volop kittens."

Foto: Een medewerker van de dierenambulance brengt een mand met kittens naar de Hof van Ede. Links op de foto Hanneke van Schaik, manager van de Hof van Ede.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie