Rubriek Hoorzitting: Het smartlappenkoor is ‘Goed Snik’

18 augustus 2010 om 00:00 Nieuws

Een smartlap, een levenslied, lijkt niet meer wat het geweest is. Werd er vroeger neergekeken op een smartlap als ‘ik heb eerbied voor jouw grijze haren’ van Gert en Hermien, wordt daar tegenwoordig heel anders tegenaan gekeken. Nu worden smartlappen meer als gangbare Nederlandse liedjes gezien. De Zangeres zonder Naam zou in deze tijd bijna door iedereen in de armen gesloten worden. De liefde voor smartlappen is nu zelfs zo, dat je je kunt aansluiten bij smartlappenkoren. En dat zonder dat je angst hebt om daarvoor uit te komen.

EDE - Door mee te gaan zingen met het smartlappenkoor ‘Goed Snik’ is Brigitte van Vlimmeren een aantal Nederlandse zangers meer gaan waarderen. ,,André Hazes lijkt heel makkelijk om mee te zingen, maar dat is niet zo”, zegt de Edese terwijl zij een papiertje met de tekst van ‘Een beetje verliefd’ er bij haalt. ,,Kijk maar wat er allemaal bijgekladderd staat. Als je het wilt laten klinken, is het niet zo makkelijk zingbaar als het lijkt. Ik ben André Hazes daardoor in een ander daglicht gaan zien. Ook Rob de Nijs. Je denkt dat zijn liedjes eenvoudig zijn. Het blijkt dat niet alle liedjes van Nederlandstalige artiesten zo makkelijk meezingbaar zijn.” door Jan de Boer

Anderhalf jaar geleden is er vanuit de muziekschool van Cultura een smartlappenkoor opgericht. Vanaf het eerste begin zit Brigitte van Vlimmeren daarbij. Gemiddeld heeft het koor twaalf tot veertien leden. ,,Veel te weinig,” vindt zij. Het sprak haar aan samen met anderen in een koor smartlappen te gaan zingen. ,,Ik houd ook van dit soort muziek. Het zijn allemaal meezingers. Aan het meezingen in zo’n koor heb ik gemerkt, dat het ontzettend ontspannend is. Het is anderhalf uur lol.”

Ook belangrijk daarbij is de inzet van dirigent Robert D. Fisher. ‘Goed Snik’ dankt haar bestaansrecht aan het bestaande smartlappenkoor ‘De Edese kreten’. ,,Dat is een koor, dat volledig uit vrouwen bestaat. Zij zochten vijf nieuwe leden. Ik heb me ook opgegeven. Met mij nog vijfentwintig andere vrouwen. Er was heel veel belangstelling. Voor hen was het een luxe om vijf nieuwe leden te kiezen. Met als gevolg dat er een hele hoop teleurgestelden over bleven. Eén van de leden van De Edese kreten werkte bij Cultura. Daar is toen het idee geopperd om een nieuw koor op te richten.”

‘Goed Snik’ heeft vrouwen en mannen, die in het koor hun beste toontje voor zetten. ,,Wat ik een goede smartlap vind? Dat is het lied ‘Sammy’ van Ramses Shaffy. Voor mij is bijvoorbeeld ‘Telkens weer’ van Willeke Alberti ook een typische smartlap. Of ‘bij ons in de Jordaan’ van Johnny Jordaan. En ‘aan de Amsterdamse grachten’ van Wim Sonneveld. In onze uitvoering zongen we onder anderen ‘Tulpen uit Amsterdam’, ‘Geef mij maar Amsterdam’ en ‘Olga en Dolores’. Het zijn allemaal liedjes, waarvan je als je bij ons zou komen, zegt ‘die ken ik’. Alleen die liedjes zijn vaak weggezakt.”

Liedjes zijn er genoeg, die bij ‘Goed Snik’ kunnen worden gezongen. Als je aan Brigitte van Vlimmeren voor tien eurocent aan liedjes vraagt, krijg je zo voor vijftig eurocent ‘uitbetaald’. ,,Van de zomer hebben we met tien leden van het koor een smartlappen workshop, die werd gegeven door een echte Jordanees met een accordeonist erbij, gedaan. Het was hilarisch. Als je ooit een bedrijfsuitje wilt doen, moet je naar de smartlappen workshop gaan. Alleen die kerel was het waard om er heen te gaan. Het was zo leuk. Uit volle borst hebben we meegezongen.”

Het moeilijkste in een koor is volgens de Edese dat je moet luisteren naar de muziek. ,,Tijdens de workshop bleek, dat dat ons zwakke punt te zijn. En dat we daar op moeten letten en daar aan moeten werken. Om bestaansrecht te behouden heeft ‘Goed Snik’ nieuwe leden nodig. ,,Aanmelden kan via Cultura. Vanaf 27 augustus zijn we daar iedere vrijdagavond van half acht tot negen uur aanwezig. Het is heel laagdrempelig. Je hoeft bij ons niet echt goed te kunnen zingen. Vooral zoeken we een aantal hoge stemmen.”

Foto:

Brigitte van Vlimmeren. ,,Het zijn allemaal meezingers.’’

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie