Stedenband Ede-Chrudim wordt vriendschapsband

8 mei 2013 om 00:00 Nieuws

EDE - De stedenband tussen Ede en Chrudim (Tsjechië) wordt omgezet in een vriendschapsband tussen beide steden. De betrokkenheid en ontmoetingen op bestuurlijk niveau verdwijnen. Stichting Stedenband Ede-Chrudim in Ede krijgt ruimte en in elk geval nog drie jaar 10.000 euro per jaar om activiteiten te blijven uitvoeren, vooral gericht op jeugd en cultuur.

Dit is besloten op basis van de evaluatie ‘Stedenband Ede-Chrudim, 2008-2013’. Vertegenwoordigers van de gemeente Ede en de gemeente Chrudim ondertekenen op 11 mei 2013 een verklaring, met daarin verwoord de voort te zetten en vernieuwde samenwerking tussen stichting en comité. De gemeenteraad moet nog instemmen met de nieuwe invulling van de stedenband met Chrudim.

Uit de evaluatie in 2012 en bestuurlijke ontmoetingen tussen Ede en Chrudim blijkt dat de ambities van Ede en Chrudim niet langer op elkaar aansluiten. ,,We hebben een tijd geworsteld met Chrudim, omdat een grote groep betrokkenen hier emotioneel bij betrokken is. Ede heeft nu gekozen voor Food Valley, met andere internationale contacten. We gaan kijken hoe onze gemeente daarvan kan profiteren’’, licht burgemeester Cees van der Knaap toe.

De uitwisselingen tussen stichting en comité hebben tot mooie resultaten geleid, zoals het hospitium dat naar Nederlands voorbeeld is gerealiseerd. Er is sprake van een actieve stedenband waarbij veel burgers betrokken zijn. De originele doelstellingen van de stedenband, zoals ondersteunen bij het democratiseringsproces, zijn deels achterhaald.

De ambities van Ede bieden weinig grond voor voortzetting van de stedenband. Zo zijn er bijvoorbeeld geen relevante aanknopingspunten op thema’s als Food & Innovatie en campusontwikkelingen. Ook wat betreft de decentralisaties in het sociaal domein is de setting tussen beide landen en de schaalgrootte van beide steden te verschillend.

,,Ik kan me voorstellen dat de gemeente Ede nu een andere koers wil varen, dat haar ambitie elders ligt’’, reageert Theo Buijs, voorzitter van de Edese stedenbandstichting. ,,We kunnen met kunstenaars, muzikanten en jongeren (van kerken) de band verdiepen, maar zullen dit niet verplicht opleggen. Het moet wederkerig zijn. Ik ben blij dat uit de evaluatie blijkt dat het een goede stedenband is.’’ Buijs wijst op de verworvenheden op het gebied van de zorg, de militaire contacten, de politie en de brandwaar.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie