Stedenband Chrudim wordt vriendschapsband

13 mei 2013 om 00:00 Nieuws

EDE - Wethouder Roel Kremers en de burgemeester van Chrudim Petr Reznicek plaatsten zaterdag hun handtekening onder de overeenkomst dat de stedenband van Ede met de Tsjechische plaats overgaat in een vriendschapsband. Bovendien werd Chrudim de vierde Fairtrade gemeente in het eigen land.

De formele plichtpleging ging gepaard met Tsjechische folklore. De klederdracht en de muziek uit eigen cultuur waren verfrissend.

De stedenband werd omgezet in een vriendschapsband tussen beide steden, waardoor de betrokkenheid en ontmoetingen op bestuurlijk niveau verdwijnen. Stichting Stedenband Ede-Chrudim in Ede krijgt ruimte en in elk geval nog drie jaar 10.000 euro per jaar om activiteiten te blijven uitvoeren, vooral gericht op jeugd en cultuur.

Dit is besloten op basis van de evaluatie ‘Stedenband Ede-Chrudim, 2008-2013’. Vertegenwoordigers van de gemeente Ede en de gemeente Chrudim ondertekenen op 11 mei 2013 een verklaring, met daarin verwoord de voort te zetten en vernieuwde samenwerking tussen stichting en comité. De gemeenteraad moet nog instemmen met de nieuwe invulling van de stedenband met Chrudim.

Uit de evaluatie in 2012 en bestuurlijke ontmoetingen tussen Ede en Chrudim blijkt dat de ambities van Ede en Chrudim niet langer op elkaar aansluiten. ,,We hebben een tijd geworsteld met Chrudim, omdat een grote groep betrokkenen hier emotioneel bij betrokken is. Ede heeft nu gekozen voor Food Valley, met andere internationale contacten. We gaan kijken hoe onze gemeente daarvan kan profiteren'', licht burgemeester Cees van der Knaap toe.

New Towns

Wel is sprake van een actieve stedenband op het niveau van stichting en inwoners, met positieve resultaten. De uitwisselingen tussen stichting en comité hebben tot mooie resultaten geleid, zoals het hospitium dat in Chrudim naar Nederlands voorbeeld is gerealiseerd. Er is sprake van een actieve stedenband waarbij veel burgers betrokken zijn. De originele doelstellingen van de stedenband, zoals ondersteunen bij het democratiseringsproces, zijn inmiddels deels achterhaald.

Lange tijd kreeg de internationale oriëntatie van Ede vooral vorm via de stedenband. Met internationaal beleid richt Ede zich nu vooral op de Euregio Rijn-Waal en samenwerking in het kader van de ontwikkelingen rond FoodValley. Ede is ook aangesloten bij het European New Towns Platform, een Europees platform voor kennisuitwisseling rond de thema’s waar snel groeiende steden mee te maken hebben. Verder is er een stevige oriëntatie op ‘Brussel’. Het besef dringt door dat succesvol zijn in Europese programma’s strategische partnerschappen vraagt met steden of regio’s die met vergelijkbare thema’s aan de slag zijn.

Theo Buijs

De ambities van Ede bieden daarom weinig grond voor voortzetting van de stedenband. Zo zijn er bijvoorbeeld geen relevante aanknopingspunten met Chrudim op thema’s als Food & Innovatie en campusontwikkelingen. Ook wat betreft de decentralisaties in het sociaal domein is de setting tussen beide landen en de schaalgrootte van beide steden te verschillend om relevante kennisuitwisseling te laten plaatsvinden. Ook Chrudim onderkent dat de ambities niet meer op elkaar aansluiten.

,,Ik kan me voorstellen dat de gemeente Ede nu een andere koers wil varen, dat haar ambitie elders ligt'', reageert Theo Buijs, voorzitter van de Edese stedenbandstichting. ,,We kunnen met kunstenaars, muzikanten en jongeren (van kerken) de band verdiepen, maar zullen dit niet verplicht opleggen. Het moet wederkerig zijn. Ik ben blij dat uit de evaluatie blijkt dat het een goede stedenband is.'' Buijs wijst op de onderlinge verworvenheden op het gebied van de zorg, de militaire contacten, de politie en de brandwaar.

foto's:

De ondertekening in het centrum van Ede en de folkloristische dans en muziek.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie