'Toch gluurverhoging voor veel chronisch zieken en gehandicapten'

14 mei 2013 om 00:00 Nieuws

EDE - Huurdersbond Ede vreest dat huurders in Ede niet weten of het huurverhogingsvoorstel aan de eisen voldoet bij een groot aantal huurders.

De uitzonderingsregeling voor de inkomensafhankelijke huurverhoging (gluurverhoging) voor chronisch zieken, gehandicapten en hun mantelzorgers moet worden verruimd. Dat schrijven de Nederlandse Woonbond, Platform VG en de CG-Raad in een brief aan de Tweede Kamer. Veel mensen met een beperking komen financieel in de knel als zij geconfronteerd worden met een extra huurverhoging.

De vier organisaties vinden dat de afbakening te strikt is. Zij vragen de Kamerleden andere groepen toe te voegen waarvan niet gevraagd kan worden dat zij 'doorstromen' naar een andere woning. Ook moet meer rekening gehouden worden met mantelzorgers.

,,Met de huidige regeling krijgen veel chronisch zieken en gehandicapten toch te maken met een inkomensafhankelijke huurverhoging. Zij moeten minimaal 10 uur zorg vanuit de AWBZ krijgen om binnen de regeling te vallen. De lat ligt daarmee veel te hoog. Vanwege bezuinigingen krijgen namelijk steeds minder mensen die 10 uur toegekend. Bovendien houdt de regeling onvoldoende rekening met mantelzorgers. Juist huishoudens waar mantelzorg aanwezig is, krijgen een lage indicatie. Hetzelfde geldt voor huurders van een woning die al bij de bouw geschikt is gemaakt voor 'mensen met mobiliteitsbeperkingen: door de aanpassingen in hun woning, hoeven zij geen (of minder) gebruik te maken van AWBZ-zorg'', aldus Hans Kregting van de Huurdersbond Ede.

Beperking

Voor andere groepen is verhuizen naar een geheel nieuwe omgeving volgens hem geen reële optie. Zoals blinden en slechtzienden die goed hun weg kunnen vinden in de woning en woonomgeving. Een verhuizing betekent een stap terug in zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Hetzelfde geldt vaak voor mensen met een verstandelijke beperking.

Veel huurders hebben de brief over de huurverhoging per 1 juli inmiddels ontvangen. Dit jaar is de huurverhoging van sociale huurwoningen inkomensafhankelijk gemaakt. Huurders met een huishoudinkomen boven de 33.614 euro kunnen een huurverhoging van 4,5% krijgen. Boven de 43.000 euro is dat maar liefst 6,5%. De minister wil hen stimuleren door te stromen naar de commerciële huursector of een woning te kopen. Voor chronisch zieken en gehandicapten die nu in een geschikte woning wonen is dat echter niet logisch en wenselijk. Daarom wordt voor hen een uitzondering gemaakt. De minister maakte de regeling eind april bekend.

Woonstede beperkt de huurverhoging tot 4%. ,,Ons is bekend dat een aantal andere verhuurders wel werken met inkomensafhankelijke huurverhogingen. Daarbij controleert de huurder niet of de verhuurder zich aan de regels houdt. Onterechte huurverhogingen kunnen het gevolg zijn. Met name de particuliere sector kunnen verhuurders misbruik maken van deze onwetendheid. Verkeerde te hoge huurverhogingsvoorstellen zijn het gevolg. Check uw huurverhoging of die voldoet aan de wettelijke eisen via onze site of die van de Woonbond. En meld fouten op het Meldpunt van de Woonbond. Soms verliezen huurders daardoor het recht op huurtoeslag.''

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie