Sfeervolle doortocht Roparun door Ede

20 mei 2013 om 00:00 Nieuws

EDE - Het zal niemand zijn ontgaan. In het Pinksterweekeinde staat traditioneel de Roparuntocht op het programma. De Roparun is de langste non-stopestafetteloop van Parijs naar Rotterdam. Maar kent sinds twee jaar ook de mogelijkheid om in Hamburg te starten.

door Eip Janssen

Deze editie 2013 werd ook de Gemeente Ede aangedaan. In de Edese brandweerkazerne was een checkpoint waar bijna honderd teams voorbij kwamen.,,Het is voortreffelijk verlopen. Er waren veel toeschouwers op de been, die de teams aanmoedigden. Een team kon kiezen alleen van het checkpoint gebruik te maken of hier ook wat te rusten. Daarvoor was alle gelegenheid", aldus mister Roparun Ede Co Vink. De brandweerman is al decennia lang verbonden aan dit bijzondere evenement.

Hart

,,Dat klopt. De Roparun zit in mijn hart. Zeker door het doel dat wordt gesteund. De opbrengst komt geheel ten goede aan de niet-medische zorg voor de mensen met kanker." Een groot team vrijwilligers staat paraat de passerende teams te helpen. ,,De animo onder de (oud) - brandweermensen is groot. Ik heb zelfs vrijwilligers teleur moeten stallen", vervolgt Vink. Frans Jansen is één van de vele toeschouwers die heeft staan te klappen.

,,Mooi man. Men onderschat de prestatie die deze teams verrichten misschien wel eens. Ga er maar eens aanstaan om zo'n 550 km af te leggen. Mijn respect, en mag ik dan een keer mijn nachtrust wat offeren? Het is ontzettend gezellig en steeds meer mensen komen erbij staan. Een goede opkikker om ervoor te zorgen dat de teams zo de donkere nacht doorkwamen."

Edese teams

De teams genieten, en uiteraard klinkt het applaus wat sterker als de Edese teams Run4care en Brandweer Ede arriveren. Ton van Unen (fietser Brandweer) blaast even op bekend terrein uit. ,,Het gaat voortreffelijk en nauwelijks tegenslagen gehad. Ik kijk nu al uit naar de ontvangst in Rotterdam. Dat is jaarlijks weer kicken. Dan weet je waar je het voor doet."

De teams krijgen allen een tasje met Edes promotie materiaal uitgereikt. ,,Dat wordt erg op prijs gesteld", vult Ed Vaessen aan. Daarna moet men zich melden bij de organisatie. Snel wordt de doorkomst afgetekend, en weg is het team. De computer registreert de doorkomsttijd. ,,De sluiting is gepland rond 07.30 uur. Daarna wachten we nog even of er teams, die pech hebben gehad, zich melden", aldus de Roparun vertegenwoordiger. Het blijkt niet nodig. Alle teams zijn tijdig het checkpoint gepasseerd.

Soepel

Natuurlijk gaan de beentjes na zoveel kilometer wat minder soepel. ,,Maakt niet uit. Het gaat deze keer om de afstand, minder om de souplesse. Wat een fietser doet? Via zijn navigatiesysteem de 'loper'van A naar B helpen. Het is niet de bedoeling dat zij overbodige kilometers lopen. Dus best een verantwoordelijke taak", vervolgt Van Unen. De veiligheid van de lopers en fietsers is gewaarborgd. Want op veilige afstand rijden ook volgwagens mee. Daarin zijn alle benodigde reserve materialen aanwezig. Maar ook support op het moment dat het even niet zo lukt.

Het Edese team Run4care heeft het ook prima voor elkaar. Zij mogen gebruik maken van de Climax accommodatie. ,,De meeste leden van ons team hebben een connectie met Climax", steekt de Bennekomse loper Arend Roseboom van wal. Op de massagetafel worden de spiertjes weer wat soepel gemaakt. ,,Het gaat goed. Of ik er veel voor heb getraind? Nee, eigenlijk niet. Ik ben een trouwe hardloper bij Climax, en daar bouw je de nodige conditie op", geeft hij aan.

Kippenvel

Roseboom en zijn team zijn in Hamburg gestart en staken bij Emmen de grens over. ,,Dit is de tweede keer dat ons team in Hamburg start. Het parkoers is wel dertig kilometer langer dan vanuit Parijs, maar minder heuvelachtig. Dat compenseert wel", vervolgt Roseboom. Hij overweegt te stoppen. ,,Dat roep ik al een aantal jaren. Na negen jaar is het wel mooi geweest." Zijn teamgenoten lachen meewarig. ,,Daar gaan we nog eens goed met Arend over praten:", menen zij.

De teamleden van Run4care komen uit alle windstreken van het land. ,,Je bouwt samen wat op. En dat is zo gebleven. Een team moet op elkaar kunnen vertrouwen en dat zit bij ons wel goed", grapt hij. Wel merkt de Bennekommer dat de economische crises voortwoekert. ,,Dat klopt. De sponsoring gaat lastiger dan een aantal jaren geleden. Maar gelukkig heeft mijn kennissen en bedrijvenkring me niet in de steek gelaten." Dan gaat hij op het weg naar het hoogtepunt van de dag. ,,Dat is voor mij persoonlijk altijd het moment dat in Rotterdam de Daniel den Hoed wordt gepasseerd. Al die kleine kinderen met kale kopjes die naar je zwaaien. Dat is echt een kippenvel moment", besluit Roseboom geëmotioneerd.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie