Beter en sneller herstel na gewrichtsoperatie

8 juli 2013 om 00:00 Nieuws

EDE - Mensen die, voordat ze een knie- of heupoperatie krijgen, getest en geadviseerd worden door de fysiotherapeut, herstellen sneller na de operatie. Dit blijkt uit een project op de afdeling fysiotherapie van Ziekenhuis Gelderse Vallei.

De fysiotherapeuten van het Edese ziekenhuis testen vóór de operatie alle patiënten die een totale heup- of knieprothese krijgen. De patiënten krijgen een beweegadvies om zo fit mogelijk te blijven en een advies voor het herstel na de operatie. Zo nodig krijgt de patiënt advies om al preoperatief te trainen bij een fysiotherapeut.

Het project leverde goede resultaten op en sluit goed aan op het landelijke programma 'Better in, better out'. In dit programma worden patiënten gestimuleerd om in goede conditie te komen/blijven voor een operatie.

Het blijkt dat mensen die getest worden voor zij een totale heup- of knieprothese krijgen, sneller herstellen en dat dit mogelijk ook de opnameduur verkort. De revalidatieduur in een instelling is gedaald van 42 dagen naar gemiddeld 34 dagen. Ook revalideerden meer mensen thuis in plaats van in het verpleeghuis of revalidatiecentrum. In 2011 was dit 80%; in 2012 heeft 84% thuis gerevalideerd na de operatie.

Het preoperatief testen van knie- en heuppatiënten is in 2012 gestart op initiatief van de Edese ziekenhuisfysiotherapeuten Suzan Appelman en Ellen Oosting.

In Ziekenhuis Gelderse Vallei krijgen jaarlijks 800 mensen een knie- of heupprothese. Ze liggen gemiddeld 3 tot 5 dagen in het ziekenhuis.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie