Oogstfeest bij De Dorschkast

5 augustus 2013 om 00:00 Nieuws

BENNEKOM - Stichting De Dorschkast houdt zaterdag 17 augustus haar jaarlijkse oogstfeest. Bezoekers zijn van harte welkom.

Het graan wordt die dag gedorst met de antieke dorskast, er zijn oude trekkers en machines, pannenkoeken en een springkussen. Het oogstfeest is van 10.00 tot 16.00 uur op het bouwland aan de Veendersteeg in Bennekom (in de Kraats). De ingang van het bouwland is naast de bouwkavels waar voorheen het gebouw 'De Kraats' stond.

In 2002 werd stichting 'De Dorschkast' opgericht. Het doel van de stichting is het agrarisch cultureel erfgoed in stand te houden en door te geven aan volgende generaties. Dit doet de stichting onder andere door het jaarlijks organiseren van het oogstfeest. Op deze dag wordt het graan dat de vrijwilligers van de stichting verbouwd hebben, gedorst met de eigen, authentieke dorskast uit 1928. In deze dorsmachine worden de graankorrels uit de schoven geklopt. Het stro komt aan de ene kant uit de machine, de korrels worden aan de andere kant op grootte gesorteerd en in zakken opgevangen. Dit gaat naar de korenmolen in Veenendaal en komt gemalen weer terug. Bakkerij Ten Veen bakt er roggebrood van. En dat je met het meel overheerlijke pannenkoeken kunt bakken, kunnen bezoekers tijdens het oogstfeest zelf gratis proeven.

Daarnaast zijn er nog andere oude trekkers en machines te zien die op het boerenbedrijf gebruikt werden. Ook gebruikt de stichting een authentieke maaimachine met zelfbinder, die het afgesneden graan in schoven bindt. Op het land is zelfs te zien hoe het boekweit verbouwd wordt. Zo kunnen bezoekers van het oogstfeest met eigen ogen zien hoe er vroeger gewerkt werd op het land.

Speciaal voor de kinderen is er het luchtkussen om op te springen en een kleine trekker om mee te rijden. Het oogstfeest is een leuk, lekker en leerzaam festijn voor jong en oud. Meer informatie op www.dedorschkast.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie