'Wij gaan voor authentieke smaken'

31 augustus 2013 om 00:00 Nieuws

EDE – Eigenaar Wai Cheung van China Town heeft een passie voor koken. Op de kop af 15 jaar kunnen de klanten nu al van die hartstocht genieten. ,,Koken komt uit je hart. Beleving, gevoel en concentratie zijn hierbij sleutelwoorden. De vier koks in de keuken moeten voor elkaar vechten en een hecht team vormen. Anders gaat het mis,” zegt de in Hong Kong geboren Cheung.

door Jan de Boer

Tijdens de voorbereidingen is het noodzakelijk dat er absolute stilte heerst in de keuken, vindt Cheung. ,,Niet zeuren, maar koken. En? Proeven, alles proeven. Iedere dag duizend keer.”

Hoe goed je kookt hangt af van factoren als techniek, materiaal en bijvoorbeeld ingrediënten. ,,Vooral de ingrediënten spelen een belangrijke rol. Wij zijn altijd op zoek naar verse en eerlijke producten. Meestal net om de hoek, soms een stuk verder weg.”

Het liefst zou Wai Cheung de spullen betrekken bij de ‘wet markets’, die je overal in Hong Kong ziet. ,,Dat kan niet, dat is helaas een illusie als je in Nederland zit. Bij China Town gaan wij voor pure, authentieke smaken, wij volgen de seizoenen. En gaan voor een rijpheid van bijvoorbeeld groente en vlees. Dat zijn allemaal dingen die je in acht moet nemen om tot een mooi evenwicht in je gerechten te komen.”

Hij vervolgt: ,,Koken is de essentie van wat we hier doen. Dat moet goed zijn. De klanten moeten goed en lekker kunnen eten. De jongens zorgen dat het eten met de brommers warm en wel en tegen schappelijke prijzen aan huis worden gebracht. Bij warm weer, koude of regen, het gaat altijd door bij ons.”

Hong Kong mag op gastronomisch gebied misschien niet de meest vernieuwend plek ter wereld zijn. Voor Wai Cheung is Hong Kong wel een van de meest interessante plekken. ,,Ik kook met de geüpdate versie van Kantonese en Chinese klassiekers. Alleen ingrediënten en bereidingswijzen zijn van belang. Al het andere is opsmuk. De Chinese keuken mag toch tot een van de meest verfijnde keukens in de wereld worden gerekend. Ieder jaar ga ik naar Hong Kong om mijn kookkunst bij te spijkeren.”

Om nieuwe ideeën op te doen, kijkt Cheung ook buiten de deur. ,,Nog steeds heb ik ideeën voor nieuwe gerechten, jaarlijks wordt de menukaart aangepast. Ik ga naar andere restaurants om daar inspiratie op te doen. Dat doe ik bij de top 100 van de beste restaurants in Nederland. Bijvoorbeeld bij La Rive, Het Koetshuis en De Librije van Jonny Boer. Ideeën doe ik niet op bij Chinese restaurants in Nederland, nee. Je moet je kennis bij anderen ophalen. Bij die sterren restaurants heb ik veel opgestoken. Thuis ga je experimenteren en kijken hoe je in je het in jouw eten kunt verwerken.”

China Town, catering voor bedrijven en particulieren

Hakselseweg 15a, Ede

0318 632077

www.chinatownede.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie