Veel aandacht voor eerste NK Burlen

3 september 2013 om 00:00 Nieuws

OTTERLO - Wie afgelopen zondag 'zomaar' een bezoek bracht aan Het Nationale Park De Hoge Veluwe stond raar te kijken. Het centrum van het park was die middag het strijdtoneel voor het eerste Open Nederlands Kampioenschap Burlen. Tien deelnemers deden hun uiterste best zo goed mogelijk een burlend mannetjeshert na te doen, wat een kakofonie aan bijzondere geluiden opleverde. Winnaar was de 9-jarige Sem Rijnhout uit Apeldoorn.

door Marloes Kleijer

Ieder jaar trekken rond deze tijd talloze natuurliefhebbers naar Het Nationale Park De Hoge Veluwe om de rituelen te aanschouwen die horen bij de bronsttijd van het edelhert. De mannetjesherten laten met hun bronstroep, het burlen, weten dat ze bereid zijn te vechten voor een harem met hinden. Omdat iedere jaar weer diverse belangstellenden proberen dit karakteristieke geluid te imiteren en zo een reactie uit de lokken bij de bronstige herten, is bij de organisatie van het park het idee ontstaan om een wedstrijd te organiseren. Het geluid dat een burlend hert produceert, zit tussen het brullen van een leeuw en het loeien van een stier in.

Techniek

Het nadoen van een burlend edelhert is zo makkelijk nog niet; er komt behoorlijk wat techniek bij kijken, zo vertelden juryleden Kees Westermann (longarts) en Maarten Koningsberger (operazanger). „Ik hoop dat de kandidaten tussendoor wel ademen, anders moet de ehbo eraan te pas komen", zei Westermann gekscherend voor de aanvang van de wedstrijd. In de jury zaten verder Aty Luitze (hoofdredacteur van het magazine Seasons) en Hans Koning (jachtopziener van het park). Zij beoordeelden de deelnemers op hun techniek, maar ook op hun inlevingsvermogen en expressie.

Humor

In totaal waren er tien deelnemers. Aanvankelijk waren er twintig inschrijvingen, maar of het nou door de podiumvrees kwam of door de enorme media-aandacht die afschrok, niet iedereen kwam opdagen. Aan goede burlers echter geen gebrek. De deelnemers, waaronder ook een Vlaming en twee Britten, burlden maximaal twee minuten alsof hun leven ervan afhing. Ze mochten hierbij diverse hulpmiddelen gebruiken, maar het gebruik van de stembanden was verplicht. Hoewel het burlen zelf een serieus karakter had, speelde humor ook een grote rol. Een sterke interactie tussen deelnemers, jury en presentatrice Julika Marijn, bezorgden de kleine tienduizend bezoekers een vermakelijke middag.

De 9-jarig Rijnhout blies met hulp van zijn koehoorn letterlijk alle andere deelnemers weg. Hij wist met een zeer natuurgetrouwe imitatie de jury het best te overtuigen. De prijs bestond uit een reusachtige wisseltrofee in de vorm van een gewei en een overnachting in een Betere Boeren Bed tent in het park met het gezin. „Ik ben ontzettend blij met deze prijs. Ik had het niet verwacht, maar ik vind het heel erg leuk", zei de jongen na afloop trots. Hij leerde het burlen van een boswachter, die hem ook de koehoorn gaf.

Lange adem

Hennie Meijer (47) uit Otterlo was de enige deelnemer uit de gemeente Ede. Hij scoorde niet slecht met zijn bronstroep en was volgens de jury zeker iemand van de lange adem. Hij eindigde helaas niet bij de laatste drie. Meijer: „Als ik in mijn achtertuin sta, kan ik de herten horen roepen". Burlen is volgens hem een aangeboren talent. „Je hebt het of je hebt het niet."

Duitsland

Bij onze oosterburen in Duitsland worden al jarenlang wedstrijden in het burlen gehouden. Mannen en vrouwen gebruiken materialen zoals horens, holle bamboestokken en flessen om zo natuurgetrouw mogelijk te burlen. Een serieuze aangelegenheid. Het Nationale Park De Hoge Veluwe speelt met de gedachte om de competitie komend jaar wellicht naar Europees niveau te tillen, zo werd zondagmiddag voorzichtig verteld.

Parkinformatie

Naast het aanschouwen van het edelhert biedt Het Nationale Park De Hoge Veluwe komend najaar diverse activiteiten:

- 5 oktober: Hoge Veluwe Wandeldag

- 6 oktober: Hoge Veluwe Loop

- 6 oktober: Hoge Veluwe Trail Run (nieuw!)

- 13 oktober: Stoere Mannendag

- In het museum: De Lichte Jaren Van Van Gogh

Meer informatiematie is te vinden op www.hogeveluwe.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie