Knierem & Van Bergen geselecteerd door Menzis

23 september 2013 om 00:00 Nieuws

EDE - Fysiotherapiepraktijk Lijf & Leven en Fysiotherapeutisch Centrum Knieriem & van Bergen starten per 1 oktober samen met een aantal andere praktijken het pilotproject 'Topzorg COPD'. Dit is een beweegprogramma voor mensen die nog geen COPD hebben, maar wel de verschijnselen ervan vertonen.

Het pilotproject zal in de regio's Ede, Bennekom, Noordoost Overijssel en Groningen worden uitgevoerd door fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in het begeleiden van mensen met COPD. Daaronder vallen ook de specialisten van Lijf & Leven en Knieriem & van Bergen.

Wat is COPD?

COPD is een chronische obstructieve longaandoening. Bij deze aandoening zijn de luchtwegen vernauwd door een ontsteking. Bij een ernstige vorm van COPD zijn de longen zelfs beschadigd. Roken is vaak de belangrijkste oorzaak van deze beschadiging. Onder COPD vallen onder meer longemfyseem en chronische bronchitis.

De aandoeningsvorm kent verschillende fases, en de grootste groep patiënten valt in de milde fase. De mensen in deze groep hebben vaak de diagnose COPD nog niet gekregen van hun huisarts omdat zij wel klachten hebben maar vaak weerstand voelen om dit te laten onderzoeken. Misschien moeten ze wel stoppen met roken!

COPD is een chronische aandoening die met de jaren steeds meer klachten geeft en waar veel mensen aan overlijden. Een goede conditie en leefstijl zorgt ervoor dat de ziekte niet of minder snel verergert. Daarom is het volgen van een beweegprogramma zo ontzettend belangrijk.

Bent u risicopatiënt en heeft u verschijnselen van COPD? Dan komt u in aanmerking voor Topzorg COPD. Het doel van ons project is om te voorkomen dat u later meer longproblemen krijgt. Door hier nu aan te werken voorkomt u erger in de toekomst.

Project Topzorg COPD

Het programma begint met een periode van 3 maanden waarin een intensieve sportieve begeleiding wordt gecombineerd met het gebruik van de beveiligde internetapplicatie MijnCOPDcoach van Sananet. Deze medische internetapplicatie kunt u zien als uw persoonlijke coach op afstand welke u regelmatig vraagt hoe het met u gaat, u leert wat COPD is en u tips en adviezen op maat geeft hoe hier het beste mee om te gaan. Het gebruik van de MijnCOPDcoach wordt gecombineerd met de MyWellness® Key van Technogym.

De MyWellness® key is een draagbaar apparaatje dat de lichamelijke activiteit meet en zo iedere dag tot meer bewegen stimuleert, waardoor het welzijn wordt verbeterd. De MyWellness® key meet de intensiteit en duur van de lichaamsbeweging in het normale dagelijkse leven, waar u zich ook bevindt: thuis, in de fysiotherapiepraktijk, op het werk en in uw vrije tijd. Hij levert directe, zichtbare feedback en stimuleert u daardoor voortdurend, ook door het stellen van dagelijkse doelen. Aan de hand van deze online registraties kunt u zien of u voldoende beweging heeft gehad en genoeg aan uw gezondheid heeft gewerkt in het beweegprogramma waaraan u deelneemt.

'Alleen maar voordelen voor de patiënt'

Daarnaast kijkt de COPD-specialisten van Lijf & Leven en Knieriem & van Bergen in hetzelfde programma mee naar uw resultaten en geeft hij of zij tips en adviezen. Onze specialisten zijn daarbij uw aanspreekpunt voor allerlei vragen. Deze kunt u gewoon via het online berichtencentrum in het programma stellen, waardoor u snel antwoorden krijgt.

,,Het is laagdrempelig. Hiermee heeft de deelnemer de regie in eigen handen. Bovendien hoeft hij of zij niet telkens naar ons toe te komen, maar kan er thuis worden gewerkt aan de beweging. Dit programma biedt de patiënt eigenlijk alleen maar voordelen", vertelt Ellen Toet van Lijf & Leven.

'Warme zorg op afstand'

,,Zowel wij als onze patiënten zijn erg enthousiast over Telecare, oftewel zorg op afstand", vertelt GilianRijnsaardt van Fysiotherapeutisch Centrum Knieriem & van Bergen. ,,Bij dit nieuwe project volgen wij de deelnemers een jaar lang. In eerste instantie doen wij dit vrij intensief door een beweegprogramma en begeleiding aan te bieden binnen onze praktijk. Daarna gaan we gezamenlijk steeds meer over op warme zorg op afstand."

Vergoeding

,,Menzis/Anderzorg heeft aangegeven de deelname volledig te vergoeden, wanneer u aanvullend verzekerd bent. Mocht u elders verzekerd zijn, neemt u dan even contact op met ons secretariaat. Graag kijken wij samen met u of uw deelname wordt vergoed."

Aanmelden?

,,Heeft u interesse om deel te nemen aan Topzorg COPD? Neemt u dan contact op voor Ede via het telefoonnummer 0318-642509 of bezoek onze website www.lijfenleven.com en voor Bennekom via het telefoonnummer 0318-575165 of bezoek onze website www.fysiomanueel.nl"

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie