Première Fietslichtparade in Ede

29 september 2013 om 00:00 Nieuws

EDE - Een uitbundig bontversierde stoet met fietsen zal vrijdag 1 november door het centrum van Ede rijden. Het gaat hier om de zogenoemde Fietslichtparade, die voor de allereerste keer zal plaatsvinden, de eerste in zijn soort in Europa. Deelnemers kunnen 'glow in the dark'-verf, ledlampjes en andere creatieve decoratie toepassen.

door Freek Wolff

De nadruk ligt op fietsvervoer, maar creatief gebruik van geluid en kleding wordt sterk aanbevolen. De enige voorwaarde is dat deelnemers goed en mooi verlicht zijn, terwijl het vanzelfsprekend is dat de gewone verlichting op de fiets ook werkt. Het traject komt ook op plaatsen waar normaal niet gefietst mag worden, zoals door het gemeentehuis. Start en finish zijn op de markt.

Er doet al een groot aantal jongeren mee van de scholen Het Streek, ROCA12, het CHE, het Groenhorst College, de Cavaljéschool, Wielervereniging Ede, Sportservice Ede, La Luna Riders, de IJsvereniging, Cultura, een meidengroep met oma-fietsen en de CROW.

,,Onze leerlingen hebben één superverlichte fiets in elkaar geknutseld tijdens de lessen techniek. Er doen 200 leerlingen mee'', licht Hannie Gnodde van Het Streek toe.

Zowel voor als na de parade zijn er op het plein acts, zoals een rapper, een jongleur en 'volleybal by night', waarbij gespeeld wordt met een verlichte bal en handschoenen. Het complete programma is van 17.00 tot 21.00 uur, terwijl de parade om 19.00 uur van start gaat.

,,De gemeente doet mee om fietsveiligheid op een ludieke manier onder de aandacht te brengen. Het najaar is natuurlijk een uitstekende tijd om fietsverlichting centraal te stellen. De avonden worden immers langer en sneller donker. Dan is het zaak dat je met goede verlichting over straat gaat'', vertelt Daniël Willems van de gemeente.

Deelnemers kunnen prijzen winnen voor het mooiste, origineelste en meest opvallende voertuig. De Fietslichtparade is een actie die bedacht is tijdens het Fiets Innovatie Platform, een traject waarin een dwarsdoorsnede van zowel de Edese bevolking (inwoners: jong en oud, bedrijven, kunstenaars), organisaties/ instellingen en de gemeente Ede nieuwe ideeën bedacht hebben om het veilig gebruik van de fiets te stimuleren.

Het doel is via een terugkerend en spraakmakend evenement aandacht te vragen voor goed verlichte fietsen bij een erg lastig te bereiken doelgroep: jongeren van 12 tot 20 jaar. De actie sluit aan bij de landelijke campagne 'Ik wil je zien!' van de Nationale Fietsersbond. Nevendoelen zijn: stimulans van de sociale cohesie en leerlingen op een aansprekende manier in contact te brengen met (elektro)techniek.

Meer informatie: mail info@5plus1.nl en www.5plus1/eet-meer-fiets/ .

Foto:

Creatief gebruik van lampjes voor de allereerste Fietslichtparade.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie