Start archeologische opgraving Harskamp

4 oktober 2013 om 00:00 Nieuws

HARSKAMP - In het gebied Smachtenburg in Harskamp, waar de komende jaren een woon-zorgcomplex en woningen gebouwd gaan worden, wordt maandag 14 oktober gestart met de eerste fase van archeologische opgravingen.

Vooronderzoek in het gebied heeft uitgewezen dat er overblijfselen van boerderijplattegronden uit de Late Bronstijd, vroege IJzertijd (ca 1000-500 voor chr.) en uit de Late Middeleeuwen zijn aangetroffen. Voorafgaande aan de opgravingen, vanaf 7 oktober, wordt de grond bouwrijp gemaakt.

Archeologisch onderzoek

Tijdens het onderzoek worden de restanten van de boerderijen veiliggesteld. Dit gebeurt door het documenteren van de sporen en vondsten. Losse vondsten worden uit de grond gehaald en bewaard in een depot. De archeologische resten zijn bijzonder, omdat we van Harskamp en de vroegere bewoners heel weinig weten.

De opgravingen worden uitgevoerd door het bedrijf Archol en duren maximaal drie weken. Door de opgravingen te combineren met de bouwprocedures loopt de nieuwbouw geen vertraging op.

Smachtenburg

In de komende jaren wordt er binnen het project Smachtenburg gewerkt aan de bouw van een woon-zorgcomplex en zo'n 90 woningen. Dit kan niet zonder de archeologische vondsten aan te tasten. In dergelijke gevallen is de initiatiefnemer verplicht deze vondsten veilig te stellen.

Nieuwsgierig naar de vondsten? Op woensdagmiddag houdt 23 oktober Archol een open middag.

Meer informatie vanaf half oktober op www.ede.nl onder Wonen en Leven/bouwprojecten.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie