Cinemec Ede in financieel zwaar weer

7 februari 2014 om 00:00 Nieuws

EDE - Cinemec kan de aflossing van een gemeentelijke lening van twee miljoen euro niet meer betalen. Ook de rente werkt als een molensteen om de nek van de bioscoop en het congrescentrum van de Taxon-groep.

Dit bleek donderdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering in het gemeentehuis. Het gaat om een lening die is verstrekt voor de bouw van de parkeergarage in de geluidswal langs de A12. Deze moet formeel in 2015 terugbetaald zijn. De lokale fracties worstelen nu met de vraag of de aflossingstermijnen verlengd moeten worden en het rentepercentage verlaagd.

,,We zitten in een rattenval. Als we niets doen gaat Cinemec failliet en zijn wij twee miljoen kwijt. We willen inzicht in de uitgaven voordat we ja zeggen, want anders kunnen we misschien toch fluiten naar onze centen. Ons negatief advies is destijds genegeerd. Daarom hebben we nu problemen en dat mag u zich zwaar aanrekenen'', zei Eric Leltz als fractievoorzitter van GroenLinks/PE richting college.

Ook Albert Pluimers van de nieuwe GBP (afgesplitst van de SGP) trok fel van leer. ,,We waren in 2010 al tegen de lening en het besluit dat toch te doen, bleek volstrekt onjuist. Maar ik zou zeggen: het verlies voor lief nemen, afboeken en zand erover, net als bij de recreatieplas.''

De andere partijen wensen nog niet de handdoek in de ring te gooien. Peter de Pater van Gemeentebelangen stelde voor om 'gewoon' de prijskaartjes voor films met 25 á 35 cent te verhogen, wat een ton per jaar op zou leveren.

Maar wethouder Evert van Milligen wees erop dat het probleem niet zit in de exploitatie van Cinemec. ,,Die is gezond en solide. Er komen 480.000 bezoekers per jaar. Alleen de parkeergarage werkt als een molensteen om de nek. De bank werpt een blokkade op zodat wij het geld niet meer krijgen. De rente gaat steeds omhoog. Wij willen de lening langer wegzetten, maar dan moeten wel alle partijen meedoen.'' Dat zijn de Rabobank en de Provinciale Participatie Maatschappij Oost (PPM). De laatste investeerde één miljoen euro.

,,We denken niet dat dit uitstel van executie is, maar een reëel alternatief'', aldus de wethouder, die erop wees dat de gemeente ook balans moet brengen in de buurt als het gaat om het parkeerbeleid. Nu parkeren nog veel bezoekers van Cinemec in de omringende wijk. Gebruik van de parkeergarage kan op termijn ook toe gaan nemen, wanneer het huidige parkeerterrein verdwijnt vanwege nieuwe bouwplannen voor dat gebied, zoals het hotel.

Het CDA wenst meer cijfers. ,,We willen de cash-flow zien om te beoordelen. Daarna willen we juridische voorwaarden die 'afgedicht' zijn'', opperde HillardFredriks, die zich afvroeg of het toezicht niet goed was geweest, omdat er nu om verscherping werd gevraagd.

Ook de ChristenUnie plaatste vraagtekens bij de rol van de commissaris in dit verband. ,,Die had dus eigenlijk niet zoveel te vertellen...?'', vroeg Jan de Kluijver zich af. ,,De commissaris kan niet op de stoel van de directie gaan zitten'', antwoordde de wethouder.

,,We willen een bankgarantie. Een beter voorstel over een lange periode'', aldus Pieter Gerard van den Berg. De fractievolger van GroenLinks begreep maar niet waarom Cinemec problemen heeft, terwijl de bedrijfsresultaten zo goed zijn. ,,Dat is toch een simpele optelsom?'' Van Milligen: ,,Cinemec krijgt geen ruimte om de lening af te betalen.''

De PvdA en de VVD hopen dat het belastinggeld, hier in de vorm van de lening, alsnog veilig gesteld zal worden. ,,Het is nog steeds een parel van Ede'', aldus Stef van der Klok van de VVD.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie