Liefde is: variatie voor je Valentijn

Nieuws

EDE - Hoe viert Ede de liefde? Terwijl de winkelstraat rozerood kleurt, wachten de meeste Edenaren tot het laatste moment om toe te slaan. Kaartje kopen, bos bloemen halen of een diner voor twee, uit of thuis.

door Hanneke Bulten

Restaurant Het Oude Politiebureau trekt de aandacht met een Valentijnsdiner. Bij het reserveren geef je je favoriete liedje door, zodat je op vrijdagavond kunt genieten van livemuziek op maat. Later op de avond zijn singles ook welkom, tijdens de 'Alles is liefde'-borrel.

Zelf doen

Sta je zelf graag in de keuken, stel dan een exclusief diner samen voor je Valentijn. Tara den Hartog stroopt vrijdag de speciaalzaken in Ede af, op zoek naar de juiste ingrediënten voor een etentje met haar vriend Michael. ,,Uitgebreid eten hoort bij Valentijnsdag. Lekker muziekje erbij, even quality time voor elkaar." Van een bosje bloemen wordt ze overigens ook erg blij: ,,Misschien ouderwets, maar mijn vriend is erg goed in het uitzoeken van mooie bloemen."

Kaart van 12 euro

Weet je Valentijn nog van niets, dan is een kaartje een goede investering. Voor een paar euro heb je bij Bruna keuze uit zo'n tachtig verschillende. Patrick Bakker pakt er een exemplaar ter grootte van een schilderij bij. ,,Als je deze krijgt, dan weet je genoeg", lacht hij. Daar moet je dan wel 12 euro voor over hebben. En stiekem in de brievenbus stoppen is geen optie. Patrick weet uit ervaring dat de meeste mannen op het laatste moment een kaartje kopen. ,,Meisjes en vrouwen hebben de buit dan al lang binnen."

Jessica Lippincott kijkt trots naar de bos gele tulpen op de eettafel. ,,Die heb ik vorige week van mijn vriend David gekregen. Zomaar. Veel leuker dan dat ik ze 'verplicht' op Valentijnsdag krijg."

Jessica woont nu anderhalf jaar in Nederland en komt uit de VS, het land waar niets te gek is, zo ook niet met Valentijn. ,,Chocolade, bloemen die dan twee keer zo duur zijn", somt ze op ,,Je wordt er helemaal gek van. Wat een opluchting als ik hier de supermarkt binnenloop en alleen maar paaseitjes zie liggen."

Traditionele Valentijn

Bloemenhuis De Wilgenteen is een week voor 14 februari nog een oase van rust. ,,Juist die middag wordt de winkel aangekleed in Valentijn-stijl", vertelt Jessica van Driesten, terwijl ze een boeket samenstelt. Ze bevestigt dat de prijs van bloemen in deze periode hoger ligt: ,,Dat is een kwestie van vraag en aanbod, wij kunnen daar weinig aan doen."

De Nederlandse man blijkt traditioneel in zijn keuze voor roze of rode rozen. Maar: voorjaarsbloemen in de kleuren wit of oranje zijn in opkomst. Jessica wil nog iets kwijt wat betreft de mannelijke klant: ,,Hij mag dan zijn aankoop uitstellen, hij is wel een makkelijke klant."

Foto:

Patrick Bakker pakt er een exemplaar ter grootte van een schilderij bij. ,,Als je deze krijgt, dan weet je genoeg."

advertentie