Horeca ondernemers steunen alcoholvrije feesten

Nieuws

EDE - Verschillende uitbaters in de regio doen de komende tijd mee aan 'Project Nix', door jongerenfeesten te organiseren zonder alcohol. De alcoholvrije feesten, speciaal bedoeld voor jongeren van 15 tot en met 17 jaar, vinden ook plaats bij De Heeren van Ruysdael in Veenendaal.

door Wouter van Dijk

Daarnaast doen De Hertog van Gelre in Scherpenzeel, Club Famous in Ede, Veluwehal in Barneveld, De Prinsenhof in Lunteren en Bollee in Renswoude mee en wordt nog gezocht naar een zesde uitbater, in Nijkerk. Dat vertelt JohananFraanje, die namens Dutch Entertainers uit Veenendaal, meewerkt aan het feest. ,,Het gaat er vooral om dat we leuke feesten organiseren voor jongeren die nu eigenlijk buiten de boot vallen. Ze mogen, door verhoging van de leeftijdsgrens nog geen alcohol drinken, maar willen wel graag uitgaan. We willen daar op een positieve maar serieuze manier een impuls aan geven."

Initiatief

Het initiatief voor de feesten komt van Remco Enkelaar, van De Heeren van Ruysdael en van Robin Kinsbergen, organisator van de nieuwjaarsfeesten in de BarneveldseVeluwehal.

Deze week vindt de aftrap in Veenendaal plaats met een optreden van het op dit moment binnen de doelgroep populaire dj-trio YellowClaw. Fraanje: ,,Doordat we al jaren landelijk feesten organiseren voor deze doelgroep hebben we een uitgebreid netwerk waar we uit kunnen putten." Daarna volgen in maart diverse feesten bij de verschillende deelnemende horecagelegenheden. ,,Het idee is om de feesten gewoon te kopiëren op de verschillende locaties."

Subsidie

Het Project Nix wordt met een bijdrage van 15.000 euro ondersteund door het regionale alcoholmatigingsprojectFrisValley. ,,We waarderen het zeer dat ondernemers gezamenlijk met dit initiatief komen", zegt woordvoerder Bertil Rebel namens FrisValley. Eén van de deelnemende ondernemers is Harry van Hierden, eigenaar van De Prinsenhof in Lunteren.

,,Het is een mooi initiatief voor deze groep jongeren." Van Hierden werd gevraagd deel te nemen aan het project, omdat de uitbater al ervaring heeft met alcoholvrije feesten.

Ervaring

,,We weten hoe je daarmee om moet gaan en hoe je alert moet zijn. Zo halen we alle flessen drank uit het zicht en houden we in de gaten dat er geen jongeren binnenkomen die van tevoren thuis hebben ingedronken."

Dat laatste bevestigt Fraanje: ,,Alle jongeren moeten vooraf een alcoholblaastest ondergaan. Hebben ze niet gedronken, dan belonen we ze met enkele consumptiemuntjes, we proberen het vooral positief te benaderen."

Creatieve cocktails

Qua drankjes wordt op de feesten volgens hem creatief gewerkt met alcoholvrije cocktails en alcoholvrij bier. Vanuit FrisValley worden de feesten ook ondersteund door onder meer aanwezigheid van deskundigen op het gebied van alcoholverslaving, die de jongeren informatie geven. ,,Ook ouders worden bij de feesten betrokken", zegt Rebel. ,,Zij kunnen de avond voor het feest een bezoek brengen om te zien waar het feest plaatsvindt en wat voor drankjes er worden geschonken."

Convenant

In eerste instantie vinden de feesten op de vijf genoemde locaties plaats. Rebel: ,,Woensdag, tijdens de officiële presentatie van Project Nix in Veenendaal, ondertekenen de deelnemers een convenant. Andere ondernemers zijn van harte welkom om deel te nemen, we vragen hen dan wel het convenant mede te ondertekenen."

advertentie