BankGiro Loterij steunt Prins Friso Kazerne Ede

Nieuws

EDE - Dankzij bijna 600.000 deelnemers schenkt de BankGiro Loterij dit jaar 62,5 miljoen euro aan cultuur in Nederland. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in De Nieuwe Kerk in Amsterdam reikte de BankGiro Loterij bedragen uit aan 70 culturele organisaties uit heel Nederland. Ook enkele organisaties en projecten uit Gelderland ontvingen een schenking, waaronder Fort Pannerden en Prins Friso Kazerne in Ede.

Door mee te spelen met de BankGiro Loterij steunen deelnemers alle vormen van cultuur in Nederland en maken zij kans op prijzen. De helft van de totale inleg van de deelnemers komt ten goede aan culturele organisaties.

Repeteren in Prins Friso Kazerne

Daarnaast is er 600.000 euro toegekend aan de akoestische inrichting van de Prins Friso Kazerne in Ede. Dit monumentale gebouw staat op dit moment leeg en de gemeente is op zoek naar een passende bestemming. Stichting Akoesticum zal hier een repetitieruimte voor koren, orkesten, dansgezelschappen, theatergezelschappen en ensembles creëren. Met deze bijdrage maakt de loterij dit bijzondere project mogelijk en kunnen podiumkunstenaars - van amateur tot professional - straks in het gebouw repeteren en overnachten.

Structurele steun voor cultuur in Gelderland

De BankGiro Loterij steunt verschillende culturele organisaties in Gelderland al met een jaarlijkse bijdrage, waaronder het Nederlands Openluchtmuseum, Nationaal Museum Paleis Het Loo, Museum Arnhem, het Kröller-Müller Museum en Museum Valkhof.

Over de BankGiro Loterij

De BankGiro Loterij is de cultuurloterij van Nederland. Bijna 600.000 Nederlanders spelen mee. Zij maken kans op prijzen en steunen alle vormen van cultuur in Nederland: van molens tot concerten en van festivals tot musea. De BankGiro Loterij kon dankzij haar deelnemers uit de inleg in 2013 62,5 miljoen euro bijdragen aan cultuur in Nederland.

Twee derde van dat bedrag gaat naar musea, molens en monumenten, zoals het Rijksmuseum, de Hermitage Amsterdam, Vereniging de Hollandsche Molen en het Fries Museum. Een derde gaat naar organisaties, zoals het Prins Bernhard Cultuurfonds en Stichting DOEN, die op hun beurt podiumkunsten, beeldende kunst, festivals, cultuurprojecten en concerten ondersteunen.

De BankGiro Loterij is met de Nationale Postcode Loterij en de VriendenLoterij onderdeel van de Holding Nationale Goede Doelen Loterijen. Deze Goede Doelen Loterijen zijn, samen met de Postcode Loterijen in Zweden en het Verenigd Koninkrijk, de op een na grootste private geldgever aan goede doelen wereldwijd.

www.bankgiroloterij.nl

advertentie