Plan voor twintig struikelstenen in Bennekom

Nieuws

BENNEKOM - Historische Vereniging Oud-Bennekom is van plan Stolpersteine (struikelstenen) te plaatsen in Bennekom.

Deze gedenkstenen liggen verspreid over Europa. De Stolpersteine zijn een project van de Duitse kunstenaar GunterDemnig. Hij brengt gedenktekens aan in het trottoir voor de huizen van mensen die in de Tweede Wereldoorlog door de nazi's zijn verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord zijn gedreven.

Het plan is dat ook Bennekom zo'n twintig Stolpersteine krijgt. Burgemeester Cees van der Knaap heeft dit idee inmiddels enthousiast ontvangen. De vereniging heeft toestemming om het plan vanuit Bennekom verder vorm te geven. Daarna is uitbreiding naar de andere kernen van de gemeente mogelijk.

Als start van het project geeft drs. Saskia van den Berg op woensdag 26 februari rond 20.15 uur een lezing over de struikelstenen. Deze vindt plaats in 't Kerkheem aan de Kerkhoflaan 34. Van den Berg is cultureel antropologe en conservator van Museum Oud Nijkerk. In 2011 is onder haar voorzitterschap een werkgroep gestart om in Nijkerk struikelstenen gerealiseerd te krijgen. Vorig zomer zijn daadwerkelijk 43 struikelstenen geplaatst. Als gastspreker komt Louk de Liever mee. Hij is adviseur van de Nijkerkse werkgroep en overlevende van de Holocaust.

Kees Heitink, erelid van Oud-Bennekom, vertelt na deze presentatie kort over de reacties op het boek 'Bennekom, Joods toevluchtsoord 1940-1944' dat hij samen met Ad Nooij schreef voor de vereniging. Inmiddels zijn sinds het uitkomen van het boek in mei 2012 vele honderden exemplaren verkocht. Op de voorkant van het boek staat een blond meisje gebukt over een aantal gedenkstenen in Leipzig. De Bennekommer gaat deze lezing in op zijn zoektocht naar Stolpersteine in Europa.

Na afloop van de lezingen is het boek van Kees Heitink en Ad Nooij ook te koop voor 19,95 euro. Bovendien is het boek 'Boerderijen in Bennekom' weer verkrijgbaar. Dit boek kwam in oktober vorig jaar uit en was als snel uitverkocht. Deze tweede editie is licht geactualiseerd en is deze avond voor het eerst te koop. Het boek kost 15 euro.

De lezingen zijn gratis toegankelijk voor zowel leden als niet-leden van de vereniging. Mensen die het plan voor struikelstenen een warm hart toedragen, worden vooral uitgenodigd om aanwezig te zijn. Voorafgaand is om 19.30 uur de algemene ledenvergadering van Oud-Bennekom.

Meer informatie: www.oudbennekom.nl

advertentie