‘Gun je meubel een tweede jasje’

16 februari 2014 om 00:00 Nieuws

EDE - Ambachtelijke Stoffeerderij J.W. is sinds enkele weken gevestigd aan de Van Heutszlaan 102 in Ede. Het opnieuw bekleden van meubelen is een kwestie van vertrouwen, vindt Wim Brink van Ambachtelijke Stoffeerderij J.W. ,,Wij stofferen alles gericht op meubels. Ook antieke meubels.”

door Jan de Boer

Wim Brink kreeg het meubelstofferen met de paplepel ingegoten. Zijn overgrootvader, grootvader en vader hielden zich er al mee bezig. Zijn zoon Alexander is ook werkzaam in het meubelstoffeerdervak. ,,Ik kom uit een meubelfamilie. Heel lang geleden had mijn vader een zaak in Ede. Omdat wij nog veel klanten in Ede hebben, kwam ik op het idee om mij hier te vestigen.”

Bij Ambachtelijk Stoffeerderij J.W. werkt men met een team van hoog opgeleide meubelstoffeerders, die hart voor hun vak hebben en het als een uitdaging zien om iets moois te creëren voor de klant. ,,Onze stoffeerders zijn zich ervan bewust dat vaak te weinig aandacht wordt besteed aan de nieuwe onderstoffering om zo ook de levensduur van de nieuwe bekleding te verlengen. Alles wordt met de grootste zorg verwerkt voor een maximaal zitcomfort.”

Ambachtelijk Stoffeerderij J.W. is op dinsdag, woensdag en donderdag van 11.00 tot 16.00 uur geopend. ,,Op maandag, vrijdag en zaterdag kunnen de mensen mij via het nummer 06 21411786 bellen voor een afspraak. Ik kom bij de mensen thuis en vertel hen wat een restauratie van hun meubel gaat kosten. Het halen en brengen in gratis. Er worden heel veel meubels gerestaureerd, ja. Als je een goede zitstoel koopt kost 'ie een paar duizend euro. Een goedkope nieuwe stoel kost 600 à 700 euro. En die is na een paar jaar weer stuk. Als je de duurdere stoel laat vullen en opknappen, ben je minder geld kwijt.”

Dat gebeurt heel veel, weet Brink. ,,De stoelen uit grootmoederstijd zijn veel beter dan de stoelen van deze tijd. Die stoelen werd met de hand gemaakt. Tegenwoordig is het allemaal machinaal. Het hout werd vroeger jaren gedroogd. Nu wordt er een boom gezaagd en het eind van de week staat er een tafel van die boom. Als je een oudere stoel neemt, zit de stoel met houten pennen in elkaar. De stoel had zichzelf staande. Er komt geen schroefwerk aan te pas. Je hebt geen last van roesten.”

Tegenwoordig kopen jongeren een bank van 700 euro en krijgen er bij wijze spreken een televisie bij cadeau. En tien maanden later staat de bank bij het vuilnis. ,,Mensen van een jaar of zestig weten wat een goede bank is. En laten die bank stofferen. Zij weten wat zij hebben en dat laten zij maken. Wij krijgen meer werk van menen rond de zestig dan van mensen rond de vijfentwintig jaar. Je moet je meubel - als het de moeite waard is natuurlijk - een twee kans gunnen. Gun dat meubel een tweede jasje.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie