Column Reinier van den Berg: Voorjaarsvakantie

Nieuws

Voorjaarsvakantie. De naam zegt het al. Vakantie in de lente. Dat klopt dit jaar dus ook wel, al zitten we nog midden in de wintermaand februari. Afgelopen zondag was het een gezellige drukte in onze groene regio. Massaal trokken mensen er op uit om te genieten van het heerlijke weer. Het was echt voorjaar.

Minstens zoveel mensen hebben de regio verlaten. Op zoek naar de winter. Naar prachtige pistes met een heerlijke laag poedersneeuw. Maar ook in Duitsland kun je lang zoeken naar winterse tafereeltjes. Ook daar beleeft men een zeer zachte winter. Winterberg doet z'n naam geen eer aan deze winter. Met man en macht en met inzet van sneeuwkanonnen probeert men de pistes nog een witte uitstraling te geven. Maar het weer is wat dat betreft genadeloos. De zuidwestenwind blijft maar zachte lucht aanvoeren.

In de Alpen ligt wel veel sneeuw al is het allemaal wel erg scheef verdeeld daar. Aan de zuidkant van de Alpen ligt extreem veel sneeuw. Sommige skiliften zijn onbruikbaar omdat ze de dikke sneeuwlaag raken. Het lawinegevaar is groot. Aan de noordkant van de Alpen valt dit jaar veel minder sneeuw. Vooral in delen van Oostenrijk ziet het meer groen dan wit. Zelf was ik vorige week in Midden Zwitserland. In de bergen lag sneeuw genoeg. Maar het was zacht. Op de laatste dag wees de thermometer in het dal ruim 10 graden aan. Zelfs op de hoogste toppen vroor het niet of nauwelijks.

Inmiddels komt maart alweer bijna in zicht. Op de weerkaarten tekent zich nog geen enkele wezenlijke verandering af. Het zachte weer duurt voort. De rest van deze maand sowieso. Maar ook voor de eerste helft van maart zijn de aanwijzingen voor zacht en wisselvallig weer nogal sterk. In ieder geval heeft ACV z'n zoutvoorraad voor de volgende winter al mooi op orde op deze manier.

advertentie