Jongerenopvang naar Beeckmankazerne

Nieuws

EDE - De Stichting 'El Arte de la Vida', een initiatief van Geraldo en Hildegart Rustenburg, is deze week verhuisd naar een gebouw op de Elias Beeckmankazerne. ,,De stichting is opgericht voor jongeren met een achterstand op de maatschappij. Wij hebben nu nog ruimte," weet Hildegart Rustenburg.

door Jan de Boer

Yvonne Makkenze en John de Lange startten in 2010 samen een gezinshuis op de Mauritskazerne. ,,,Zij hebben vijf bewoners en aan hen ben ik dagbesteding gaan geven. En gaan kijken wat voor de jongeren een goede opleiding of een goede baan in de toekomst is. Van daaruit kwam er meer vraag. Yvonne en John hadden nog een oude gymzaal waar allerlei meubels waren opgeslagen. Besloten werd om die zaal te behouden en wij zijn daar de dagbesteding gaan doen. Geraldo doet de sporttrajecten en ik ben gaan begeleiden," aldus Hildegart Rustenburg.

Met de hulp van het verhuisbedrijf van Gerrit Hazeleger, Ferry Boers van Café Railroad en Bart Zomer van 'alles wat' en enkele andere vrijwilligers is de stichting 'El Arte de la Vida' naar gebouw 12 op de Elias Beeckmankazerne verkast. Daar wordt nu dagbesteding gegeven en aan jongeren geleerd om op kamers te gaan wonen. ,,Met kamertraining leren de jongeren in de leeftijd van achttien tot zesentwintig jaar op zichzelf te gaan wonen. En leren bijvoorbeeld boodschappen te doen, te koken en hoe je met geld moet omgaan. Deze basis hebben die jongeren niet in hun opvoeding gehad. De jongeren krijgen maximaal twee jaar om dat onder de knie te krijgen. De cursus wordt klassikaal en individueel gegeven," vertelt Geraldo.

Op de begane grond van het nieuwe gebouw geeft de stichting dagbesteding. ,,Dat zijn jongeren uit de regio die aangemeld kunnen worden door instanties of die zichzelf aan kunnen melden." Op de eerste verdieping komen vijf jongeren wonen. ,,Daar zijn ook drie crisisplekken voor jongeren, die tijdelijk een opvang nodig hebben. Iemand van ons is altijd in het gebouw aanwezig."

Tot nu toe zaten de jongeren in huis bij Geraldo en Hildegart Rustenburg of in het gezinstehuis van Yvonne Makkenze en John de Lange. ,,De jongeren kunnen twee jaar bij ons blijven, we gaan in die tijd op zoek naar een andere ruimte voor hen"

Hildegart Rustenburg is telefonisch bereikbaar op het mobiele nummer 06-53291080. ,,De doelgroep om te wonen is van achttien tot zesentwintig jaar. De leeftijd voor de dagbesteding is van vijftien tot veertig jaar."

Foto:

Ferry Boers, Hildegart Rustenburg, Gerrit Hazeleger, Geraldo Rustenburg.

advertentie