Beeldkwaliteitsplan voor Carré Enka Ede

18 februari 2014 om 00:00 Nieuws

EDE - Het Edese college van b. en w. heeft het beeldkwaliteitsplan voor het historisch hart van de Enka: het Carré, vastgesteld. In een eerdere fase zijn er al kaders opgesteld voor het gebied, maar deze zijn aangepast naar aanleiding van de veranderde woningmarkt. Het Beeldkwaliteitsplan dat nu voor besluitvorming naar de gemeenteraad is gestuurd, houdt meer rekening met de huidige woningmarkt, terwijl het wel recht doet aan het historische karakter van het gebied.

Het Carré Enka is het historisch hart van het Enka-terrein en beslaat het gebied waar tussen 1919 en 1930 de meeste fabrieksgebouwen zijn gerealiseerd. Nu liggen daar nog de Westhal, het Poortgebouw, het EHBO-gebouw, het Kantinegebouw en de Bitterzoutloods.

Ook een deel van de oude fabrieksmuur en de noordoostelijke hoektoren staan nog overeind. Er is nu een beeldkwaliteitsplan voor dit gebied opgesteld dat enigszins afwijkt van de eerder gestelde kaders van de beeldkwaliteitsvisie.

Dat heeft te maken met de veranderde economische situatie. Kon enkele jaren geleden nog iedere woning worden weggezet, tegenwoordig is de markt veel meer vraaggestuurd. Het beeldkwaliteitsplan dat er nu ligt houdt daar meer rekening mee, terwijl toch recht wordt gedaan aan het historische karakter van het gebied.

Het Carré, het oorspronkelijke fabriekscomplex, wordt in het plan opgenomen als een enclave binnen de enclave Enka, waardoor het verleden zichtbaar en tastbaar in het heden een voortbestaan krijgt.

De ommuurde werkplaats, de ENKA-fabriek, zal transformeren naar een ommuurde woonplaats. Het Carré komt vrij in de ruimte te liggen door een bebouwingsvrije zone rondom, die de betekenis van het complex voor het hele Enka-terrein tot zijn recht laat komen.

De verkavelingsopzet van het Carré biedt een goede basis voor een aantrekkelijke kleinschalig vormgegeven woonbuurt. De opzet met de grotere pleinen en de gehandhaafde en her te gebruiken gebouwen en fabriekselementen zijn een herinnering aan het historische gebruik van het gebied.

Deze herinnering wordt gecombineerd met autoluwe straatjes en kleinere woonpleintjes en is zo een mooie en vooral bruikbare vervlechting van historische waarden van het industriële complex en het toekomstig gebruik als woonbuurt. In het beeldkwaliteitsplan is veel aandacht voor uitstraling, architectuur en openbare ruimte.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie