CineMec Ede: 'Parkeren is een overheidstaak'

Nieuws

EDE - Verhalen in Ede alsof CineMec failliet zou gaan, verbazen Gerben Kuipers van het infotainmentcentrum. CineMec heeft een zakelijk geschil met de gemeente Ede. ,,De opbrengst van filmkaartjes gaat wat mij betreft niet meer in een parkeergarage zitten," stelt Kuipers klip en klaar.

door Jan de Boer

De exploitatie van CineMec loopt als een trein als je niet spreekt over de exploitatie van de parkeergarage. Het idee van een parkeergarage, geen stenen wal, naast CineMec vond iedereen voor de economische crisis schitterend. Als het Valleycentrumplan niet in de prullenbak was gekomen, had het er volgens Kuipers allemaal anders uitgezien. ,,Dan kreeg de garage voldoende parkeerders om het ook te kunnen exploiteren."

Omdat de rest van het Valleycentrumplan niet wordt uitgevoerd, is de parkeergarage nu een blok aan het been van CineMec. ,,De leningen van de gemeente Ede en de provincie Gelderland waren verstrekt om het centrumplan door de crisis heen te trekken. De economie is niet na een jaar weer opgekrabbeld. Vervolgens constateert de gemeente dat de rest van de plannen waarschijnlijk niet meer realiseerbaar is. En gaat een andere koers varen."

Kuipers heeft tegen Ede gezegd 'pas op, wij hebben wel geïnvesteerd in het hele project'. ,,Als men dat wil afblazen, komen wij in de problemen. Wij hebben dragers nodig voor het plan. Vier jaar lang hebben wij de kosten van de parkeergarage betaald. Een verliespost van vier ton per jaar. Er zou een gezamenlijk parkeerbeleid zijn om de dure parkeergarage te compenseren. Nu komt er bijvoorbeeld een hotel met eigen parkeerplaatsen."

Op voorhand heeft CineMec geïnvesteerd. ,,En wij blijven ten eeuwige dage met de strop van de parkeergarage om onze nek zitten. Dat is tegen de afspraak. Als we nog langer filmgeld stoppen in parkeergeld, gaat het niet goed met dit bedrijf." De mooiste oplossing voor CineMec is dat Ede de parkeergarage koopt. ,, Alle steden in Nederland zorgen voor parkeervoorzieningen bij bioscopen. Of Ede helpt mee om de financiering te dragen."

CineMec wil de financiering van de lening eventueel over een langere termijn uitsmeren. ,,Of de rente aanpassen. Nu verdient de gemeente aan de lening. Al drie jaar lang wordt daar heftig over gediscussieerd. Om ons heen gebeuren allerlei ontwikkelingen, die het probleem alleen maar groter maken. Parkeren is een overheidstaak. Wij kunnen niet langer alleen de parkeerfunctie overeind houden."

advertentie