Edenaar maakte mosterdgas zelf

20 februari 2014 om 00:00 Nieuws

EDE (ANP) - De inwoner van Ede die mosterdgas in zijn kelder had opgeslagen, heeft dit giftige strijdgas zelf gemaakt. De inmiddels overleden man was scheikundige en kende de risico's en de gevaren van de stoffen die hij in zijn kelder bewaarde.

Dat is gebleken uit onderzoek dat TNO, het Douanelaboratorium en het Openbaar Ministerie (OM) hebben gedaan, nadat het mosterdgas in oktober vorig jaar in de kelder werd gevonden. De 65-jarige scheikundige liet na zijn dood een brief aan zijn familie na, waarin hij melding maakte van zijn hobby. Hij bleek in totaal 56 verschillende chemische stoffen te bezitten, aldus het OM vandaag.

Nadat zijn broer met de afscheidsbrief naar de politie stapte, werden 50 woningen in een appartementencomplex in de wijk Veldhuizen in Ede ontruimd. Specialisten haalden de flesjes en buisjes met chemische stoffen met de grootste omzichtigheid naar buiten. Het onderzoek heeft aangetoond dat de Edenaar alle gevaarlijke stoffen die hij had gemaakt degelijk had opgeborgen.

,,Het lijkt een extreem uit de hand gelopen hobby'', aldus een woordvoerster van het OM donderdag.

De natuurkundeleraar bezat oplosmiddelen, oxidatoren, organisch-chemische bouwstenen, zuren, basen en kleurstoffen. Die schafte hij aan bij reguliere chemische bedrijven en maakte er dan andere stoffen van. Hij maakte op die manier ook de strijdgassen chloorpicrine en difosgeen, die net als mosterdgas in de Eerste Wereldoorlog zijn gebruikt. Ook vervaardigde hij CN-traangas, dat vroeger door de politie werd gebruikt.

Alleen het bezit van mosterdgas is wettelijk verboden. Bezit van alle andere ,,zeer gevaarlijke stoffen'' is alleen strafbaar als het om grote hoeveelheden gaat of als ermee wordt gehandeld.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie