Twee eeuwen economische geschiedenis van Gelderland

20 februari 2014 om 00:00 Nieuws

EDE - Ter gelegenheid van 200 jaar provincie Gelderland verschijnt bij uitgeverij WBOOKS (in samenwerking met het Gelders Archief) Bedrijf en bestaan. Twee eeuwen economische geschiedenis van Gelderland. Het nieuwe boek, geschreven door economisch en sociaal historicus Piet van Cruyningen, biedt een helder geschreven en prachtig geïllustreerd overzicht van 200 jaar economische dynamiek in Gelderland.

In de voorbije twee eeuwen is Gelderland onherkenbaar veranderd. Omstreeks 1800 was het een agrarisch gewest, waar de stadjes kleine eilanden waren in een zee van landbouwgrond en heidevelden. Na 1850 groeiden de steden en kwam de industrie op. Die industrie veranderde het landschap. Stad en platteland werden omstreeks 1950 gedomineerd door hoge fabrieksschoorstenen. Onder druk van concurrentie uit lagelonenlanden zou die industrie weer voor een groot deel verdwijnen.

Tegenwoordig heeft Gelderland een diensteneconomie, waarin de kenniscentra rond de universiteiten van Nijmegen en Wageningen een grote rol spelen. Bedrijf en bestaan beschrijft die veranderingen, maar laat ook de continuïteit zien. Zo blijkt Gelderland al eeuwenlang een centrum van baksteen- en papierindustrie en reiken de wortels van de metaalindustrie van de Oude IJsselstreek tot in de 17e eeuw.

Niet alleen grote bedrijven als ENKA, De Betuwe en DRU komen aan bod, maar ook kleine bedrijven en markante ondernemers.

Boekspecificaties:

ISBN 978 94 625 8014 5

34,95 euro

378 pagina's

Formaat: 20 x 27 cm

Illustraties: 200 in kleur en zwart-wit

Gebonden

Nederlandstalig

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie