Column Reinier van den Berg: Zilver en goud

Nieuws

Na een ongekende regen van medailles met zelfs 8 gouden plakken voor Team NL tijdens de Olympische winterspelen, maken we de balans op voor de winter in Nederland. Je zou kunnen zeggen dat de winter ook goed is voor een paar medailles. Een gouden plak is het niet geworden. De winter van 2007 was nog zachter dan deze. Maar zilver wel. De gemiddelde wintertemperatuur is uitgekomen op 6,1 graden Celsius.

Wat een verschil met vorig jaar. Toen noteerde de winter 2,9 graden. Maar nog veel opmerkelijker was de lente van vorig jaar, Die noteerde over de maanden maart, april en mei een gemiddelde temperatuur van slechts 7,4 graden. Kortom, de huidige winter was amper kouder dan de lente van vorig jaar. De laatste maand van deze winter, februari, komt naar verwachting uit in de buurt van de 7 graden. Anders gezegd, februari is dit jaar wat betreft temperatuur prima te vergelijken met de lente van vorig jaar. Let wel, daar zit dus ook de hele maand mei bij!

Vorig jaar werd er op het Schildmeer in Groningen op 1 april zelfs nog geschaatst door een paar waaghalzen. Je zou eventueel toch nog een paar medailles kunnen uitdelen aan deze winter. De laagste temperatuur deze winter komt in De Bilt uit op -3,1 graden. Zo 'warm' was de koudste winternacht niet eerder. Goud dus. Verder telde de winter in De Bilt maar 10 nachten met (een beetje) vorst. Een nieuw record. Opnieuw goud. Bovendien telde de winter geen enkele dag waarop de gemiddelde temperatuur over het hele etmaal onder nul lag. Ook dat is niet eerder voor gekomen. Een derde gouden plak voor deze winter.

En dan hebben we februari dus nog. Deze maand stevent af op een van de warmste februari maanden sinds tenminste 1901. Het goud van 1990 wordt niet gehaald, maar nog een zilveren medaille is goed mogelijk. Kortom, dit is toch wel een unieke winter, die de naam winter eigenlijk niet waardig is.

advertentie