Wat vindt politiek Ede? (3)

26 februari 2014 om 00:00 Nieuws

EDE - In de aanloop naar de Gemeenteraadsverkiezingen 2014 reageren de elf deelnemende politieke partijen in Ede op de stelling van de week:

Stelling van de week: Door de opstelling van de Edese politiek, dreigt de noodzakelijke restauratie van het Openluchttheater te mislukken.

BurgerBelalangen - Natasja Peters

Burgerbelangen is dé partij voor behoud van cultureel historisch erfgoed. Wij zijn dan uiteraard ook voorstander van restauratie van 'De Eder Kuil', gebouwd in 1936 in het kader van de werkverschaffing.

Omwonenden hebben zorgen over geluids- en parkeeroverlast door de enthousiaste programmering die men voor ogen heeft én vooral de in de volksmond genoemde 'skybox' van 800.000 euro doet veel stof opwaaien. Restauratie dreigt te mislukken door extraatjes! Spoedige restauratie is noodzakelijk, maar de 'skybox' is niet noodzakelijk. De gemeente hoeft de Edese Commerciële Club (eigenaar) niet naar de pijpen te dansen, door een dure ontvangstruimte te bouwen. Blijf in overleg met omwonenden, zij staan welwillend tegenover renovatie van deze mooie plek. Schrap de 'skybox' en het plan kan uitgevoerd worden! Laat het theater weer in oude glorie herleven, zodat iedereen weer kan genieten van een stukje levendige geschiedenis, daar draait het om!

CDA - Jaap Boot

Vanuit de raad is er een brede steun om het Openluchttheater te renoveren. Helaas sprak wethouder de woorden slikken of stikken uit, toen een grote meerderheid in de raad vragen stelde bij de noodzaak van een duur ontvangstgebouw. Zo werd het ontvangstgebouw een prestige project en terecht een politieke discussie.

Wat het CDA betreft wordt het Openluchttheater zeker gerenoveerd, maar wel onder randvoorwaarden. Zo moet de buurt beter worden betrokken bij de uitvoering van de plannen. Een deel van de direct omwonenden is nooit geïnformeerd of betrokken bij de plannen. Dit verzwakt het draagvalk. Goed afspraken over geluids- en parkeeroverlast zijn noodzakelijk. Het CDA vindt 1,2 miljoen euro voor een luxe ontvangstgebouw in deze tijd onverantwoordelijk. Wij zie liever dat dit geld wordt besteed aan de amateur(muziek) verenigingen. Het CDA is heel duidelijk: Wel renoveren, maar geen Ontvangstgebouw, ook niet na de verkiezingen!

ChristenUnie - Jos van Heuveln

Of: ,,Door de opstelling van het Edese college dreigt de noodzakelijke restauratie van het Openluchttheater te mislukken."

Het Openluchttheater is in Ede een mooi verstopte parel. Een rijksmonument uit 1936, de gemeente is onderhoudsplichtig en pacht het OLT. Het college wilde het OLT restaureren en er moest een ontvangstgebouw komen. Dit was nodig om het nieuwe theaterprogramma financieel mogelijk te maken: meer voorstellingen, meer omzet uit horeca en een aantal keren het ontvangstgebouw verhuren.

De ChristenUnie heeft daar z'n vraagtekens bij. Dit plan was niet afgestemd met de buurt. Zij zagen vooral meer parkeer- en geluidsoverlast. Wij zagen ook een veel intensiever theaterprogramma zonder onderbouwing. En een ontvangstgebouw van een slordige 800.000 euro wat voor ons nieuw was. Als er gelijk een realistisch plan had gelegen, afgestemd met en op de buurt, was de restauratie bij wijze van spreken al aan de gang.

D66 - Stephan Neijenhuis

D66 is een groot voorstander van restauratie van het OLT. Het historische theater geeft Ede karakter. Het vervult een prima functie voor Edese verenigingen,Heideweek en schaatsen.

Wethouder Van Milligen (VVD) baseert zijn plan echter op een geheim rapport en wil grootschalige shows voor een landelijk publiek. Dit zal de wijk rond het OLT grote geluids-, verkeer- en parkeeroverlast bezorgen in de zomer. Voor zulke plannen is de omgeving niet geschikt.

Ook wil het College zonder argumentatie acht ton in een nieuw gebouw stoppen. De noodzaak hiervan ontgaat ons, maar de wethouder wil niet doorgaan zonder deze 'skybox'. Dit soort koppigheid maakt het de Raad niet makkelijk.

66 is de deuren langsgegaan om te praten met de wijk. Gezien de reacties bleek de communicatie van de wethouder misleidend. D66 is voor openheid en inspraak in dit soort kwesties. Door vragen van D66 is het college gaan samenwerken met een klankbordgroep uit de wijk.

GemeenteBelangen - Jet Verhoeff

Juist! Wat je ook vindt van een hoogdravend clubhuis of vergezocht exploitatieplan, doodzonde dat de hele restauratie van het openluchttheater niet doorgaat. Er was nog zeker een vervolggesprek mogelijk geweest volgens ons.

Zeker omdat voor-, en tegenstanders genoeg wisselgeld hadden om tot een overeenkomst te komen, zo bleek achteraf. Ook wij hadden vraagtekens op uitvoerbaarheid en recessie-bewustzijn.

Vraagtekens die nooit het doel hebben vertroebeld: een unieke kans om een historisch plekje in Ede te conserveren. Voor nu en voor jaren na ons. Vraagtekens die blijkbaar bij andere partijen tot een blind veto geleid hebben. Politieke partijen zijn dus verantwoordelijk voor het mogelijk afblazen van het hele project, veel meer nog dan een overenthousiaste wethouder of een commerciële club die als eigenaar/gebruiker van de huidige ontvangstruimte voet bij stuk hield en onterecht een boemansfunctie kreeg.

GBP - Albert Pluimers

Helemaal mee oneens. Het is niet de Edese politiek die dit verzonnen heeft.

Als eerste wil dit college 1,5 miljoen euro uitgeven. Niet alleen aan restauratie, maar ook een complete horeca voorziening inrichten. De buurt is onjuist ingelicht. Het zou kleinschalig zijn, maar bij de Provincie Gelderland staat een behoorlijke toename van bezoekers. Er zullen dan ook grootschalige pop concerten worden toegestaan.

Volgens ons principieel onjuist en de buurt zit hier ook niet op te wachten. Het geeft parkeeroverlast en geluidsoverlast. Ook liggen er voor onze fractie grote zorgen omtrent de podiumkunsten en het overtreden van de zondagsrust en zondagsheiliging. Wat de GBP betreft gaat dit plan de prullenbak in.

Niet meer en niet minder. Dat is principieel, verantwoord getuigen!

GroenLinks/Progressief Ede - Pieter Gerard van den Berg

GroenLinks/PE waardeert en erkent dat Cinemec voorziet in een behoefte en Ede landelijk op de kaart heeft gezet. Toch stellen wij voorop dat de gemeente alle ondernemers gelijk behandelt.

Door de lening in 2010 te verstrekken, kreeg Cinemec een uitzonderingspositie; GL/PE was als één van de weinigen hierop tegen.

Inmiddels blijkt dat de toen door het College geschetste financiële situatie van Cinemec niet klopte. Tevens is een ambtelijk advies waarin de lening sterk werd ontraden, achtergehouden.

Daarna heeft het 2 jaar geduurd voordat wethouder Van Milligen de raad op de hoogte stelde van de niet betaalde rente.

Reden is dat de schuld bij de Rabobank te hoog is. Met een goede analyse vooraf hadden we dit in 2010 al kunnen weten. Als Cinemec nú niet in staat is om terug te betalen dan zal dat niet snel verbeteren. Zonder harde afspraken met de Rabo is het niet zinvol om ons als gemeente soepel op te stellen.

PvdA - Henk Buikema

Ede moet ook bruisen in het Openluchttheater. Het Openluchttheater is een kostbaar Edes cultureel bezit. Het theater moet opgeknapt worden, zodat de toekomst van 'De Kuil' verzekerd is en er meer activiteiten georganiseerd kunnen worden. Daar heeft de PvdA geld voor over.

De PvdA heeft in het najaar van 2013 ervoor gepleit te beginnen met het opknappen en niet langer te wachten. Een goede horeca-voorziening hoort bij een goed theater. Meer activiteiten organiseren vereist meer afstemmen met de buurt om overlast van parkeren en geluid te beperken. De klankbordgroep waarin de buurt mee spreekt, speelt hierin een belangrijke rol.

Het zou geweldig jammer zijn als door politieke discussie over een deel van het plan, waarover een meerderheid van de gemeenteraad het in hoofdlijnen is, de renovatie vooralsnog niet zou doorgaan. Als het aan de PvdA ligt, kan er meteen gestart worden met het opknappen.

SGP - Evert Jansen

De plannen zijn tot nu toe veel grootser dan alleen renovatie. Het ontvangstgebouw ook wel skybox genoemd heeft niet de instemming van de SGP.

Er is voorgesteld om miljoenen aan gemeenschapsgeld te investeren waar maar een beperkt aantal inwoners gebruik van zal maken om de voorstellingen en optredens te bezoeken. De investeringen en toename van de jaarlijkse lasten geven weer aanleiding voor een nieuwe programmering (lees meer voorstellingen). Voorstellingen zoals pop, cabaret etc. waar de SGP zich om principiële redenen niet in kan vinden.

De SGP vindt ook dat de omgeving niet mag opgezadeld worden met (geluids)overlast. We kunnen dan ook goed begrijpen dat de buurt zich keert tegen de voorgenomen plannen. De Gemeente Ede is geen eigenaar van het Openluchttheater. In plaats van het voornemen om als Gemeente Ede de erfpacht te verlengen naar eeuwigdurend (99 jaar) is het te overwegen de erfpacht te beëindigen.

VVD - Evert van Milligen

De restauratie van het Openluchttheater (OLT) wordt door velen en ook door de VVD als wenselijk beschouwd.

Zeker nu er kansen zijn vanwege provinciale (werkgelegenheid) subsidie. Door betere communicatie met alle betrokkenen rond het OLT, moet het mogelijk zijn alle partijen enthousiast te krijgen voor een 'tailor-made' restauratie.

Een restauratie die rekening houdt met sluitende exploitatie mogelijkheden en oplossingen garandeert voor de buurt onder meer met betrekking tot parkeren en geluid.

Gelukkig heeft de provincie ingestemd met een kort uitstel zodat de restauratie nog alle kans van slagen heeft.

65 Plus - George de Haan

,,Alles van waarde is weerloos!" Een stad die voorrang geeft aan 'Akoesticum' negeert deze dichtregel van Lucebert. Maar laten we hierop niet vooruitlopen en het geheel over de verkiezingen heentillen. Daarna zal de nieuwe Gemeenteraad, naast historisch besef, ook enige creativiteit moeten tonen om het behoud van dit bijzondere Edese Rijksmonument (uit 1936) te koppelen aan moderne opvattingen, als adoptie, sponsoring, een 12-maands programmering en oplossingen voor weers-, geluids- en verkeersoverlast.

Buurtbewoners dienen hierbij te beseffen dat het Openluchttheater in hun midden over de oudste bestaansrechten beschikt. Ter compensatie en acceptatie van enig geluids- en verkeersoverlast verdienen buurtbewoners jaarlijks een royaal aantal vrijkaarten.

Tenslotte zal moeten worden nagedacht over 're-branding', een duurzame gebruiksformule à la het Shakespeare Theather Diever: al meer dan 60 jaar een nationaal begrip in Drenthe.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie