Column Reinier van den Berg: 'Onder hoge druk'

5 maart 2014 om 00:00 Nieuws

Volgens de kalender krijgt de winter nog een paar weken de tijd om zich als nog te bewijzen. Blessuretijd zullen we maar zeggen. Weerkundigen hebben met hun seizoensindeling al lang afgerekend met de afgelopen winter. De op één na warmste was het. Net geen gouden plak. Een eervolle tweede plaats.

Het zachte weer hadden we in hoofdzaak te danken aan een onophoudelijke stoet actieve oceaandepressies. Vooral de Britten kregen er zwaar van langs. Hier viel de schade me. Al heeft het wel een paar keer gestormd. Belangrijkste gevolg van de lagedrukgebieden was de wind die steeds maar weer uit het zuiden of zuidwesten kwam. En dat is nu eenmaal de garantie voor zacht weer in de winter.

Deze week maken hogedrukgebieden de dienst uit. Het weer staat als het ware onder hoge druk. Dat klinkt wellicht wat zorgwekkend maar het is juist goed nieuws. Met hogedrukgebieden in de buurt krijgen regenstoringen geen speelruimte meer.

De zon laat zich veelvuldig zien en als de wind het kalm aan doet, voel je de voorjaarswarmte. We spraken de afgelopen weken al geregeld over lenteweer. Maar nu schakelt het voorjaar door naar een hogere versnelling.

Komend weekend wordt het zelfs 15 graden. Reken maar dat planten en struiken die tot dusver nog wat aarzelen, nu ook snel kleur gaan bekennen.

Of het een herhaling wordt van zeven jaar geleden? Toen, in 2007, volgde op de recordwarme winter het warmste voorjaar ooit geregistreerd. Zouden we nu de op één na warmste lente krijgen..? Laten we het voorlopig maar houden op: resultaten behaald in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Bovendien, als we de vergelijking verder doortrekken…de wisselvallige zomer van 2007 was er eentje die we denk ik al lang zijn vergeten.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie