Wat vindt politiek Ede? (4)

5 maart 2014 om 00:00 Nieuws

EDE - In de aanloop naar de Gemeenteraadsverkiezingen 2014 reageren de elf deelnemende politieke partijen in Ede op de stelling van de week:

Stelling van de week: Welke maatregelen moet Ede zélf nemen om betaalbare huurwoningen te laten realiseren?

BurgerBelangen - JeremyBerendsen

De wachtlijsten moeten korter. Langer dan 8 jaar ingeschreven staan voor een huurwoning is geen uitzondering. Ook het huidige aanbod is beperkt. Op het Enkaterrein worden dit voorjaar 46 huurwoningen vanaf 750 euro per maand opgeleverd. De huur valt daarmee hoger uit dan de maximale huurprijs van een sociale huurwoning (699,48 euro). Ook op de Kazerneterreinen zullen (sociale) huurwoningen verrijzen.

In 2011 heeft de wethouder 150 stuks toegezegd, daar houden we hem aan! Wel is het belangrijk dat er een mix van (sociale)huur- en koopwoningen ontstaat. Ook is Burgerbelangen voorstander van een beleid, waarbij in de buitendorpen geldt dat inwoners maatschappelijk gebonden zijn. Veel inwoners willen in hun dorp blijven, maar zijn vaak genoodzaakt te verhuizen naar elders. Tenslotte is creativiteit nodig. Denk hierbij aan leegstaande panden die als alternatieve (tijdelijke) huisvesting zouden kunnen dienen voor mensen met acute woningnood.

CDA - Jan Pieter van der Schans

Een van de kostenposten van woningen is grond. In het afgelopen jaar zijn de gronduitgifteprijzen, onder andere door inzet van het CDA, met 4% naar beneden bijgesteld. En eerder, in 2010, heeft het CDA een amendement ingediend om de gronduitgifteprijzen voor sociale woningbouw laag te houden. Het CDA wil, rekening houdend met de marktomstandigheden, de gronduitgifteprijzen (tijdelijk) laag houden in de vorm van crisisbeleid en een visie ontwikkelen op de gronduitgifteprijzen op de langere termijn. Verder vindt het CDA het belangrijk dat er nog meer regionale afstemming plaatsvindt tussen gemeenten en dat de gemeente Ede actief meedenkt met de woningbouwcorporaties.

Het CDA wil dat er gebouwd wordt naar behoefte en niet volgens een vaste verdeling. De bevolkingsontwikkeling staat centraal. Het realiseren van voldoende huurwoningen is belangrijk als oplossing voor de permanente bewoning van recreatiewoningen.

ChristenUnie - Jan de Kluijver

Het college heeft de afgelopen jaren de eis "minimaal een derde betaalbare woningen in een plan" overboord gezet. Dat wil de ChristenUnie weer inzetten. Bij elke wijk - ook in kazerneterrein - moeten we afdwingen dat het een gemêleerde wijk wordt. Voor leefbare wijken nu en later. Dus ook ruimte voor betaalbare woningen, zowel betaalbare huur als betaalbare koopwoningen. De gemeente kan eisen stellen aan te verkopen grond. Ze kan ook voorwaarden stellen aan het verlenen van bouwvergunningen. Daar is winst te behalen wat betreft betaalbare woningen.

De ChristenUnie wil ook meer werk maken van echt duurzame bouw! Meer corporaties actief krijgen voor huurwoningen in Ede mag best. Het werken met een aantrekkelijker grondprijs is een optie. Maar ook de ontwikkelaars of bouwers uitdagen (en kansen geven) om goedkope huur en/of koopwoningen te bouwen.

Wat elders kan, moet ook in Ede kunnen.

D66 - Anneloes Schulte

Het Edes aanbod in sociale woningbouw is erg laag. Wachtlijsten voor huurwoningen zijn lang. Ook moeten er veel meer woningen komen voor alleenstaanden en bejaarden. D66 wil dat corporatie Woonstede door de gemeente wordt gesteund. Dat kan door de toch al veel te dure gronden af te waarderen en voor een reële prijs, maar onder voorwaarden aan Woonstede aan te bieden.

Door de bouw van niet alleen huur-, maar ook van zogenoemde KoopGarant woningen kunnen starters en scheefwoners snel aan een eigen woning worden geholpen waardoor de doorstroming sterk bevorderd wordt. D66 stelt dat die woningen dan ook duurzaam geproduceerd en goed geïsoleerd moeten worden. Daardoor nemen uiteindelijk de woonlasten ook nog eens af. Dat is goed voor het milieu én de portemonnee. We worden steeds ouder en willen blijven wonen in ons eigen huis. D66 vindt dan ook dat nieuwe en bij te verbouwen woningen deze levensloop bestendig moeten worden uitgevoerd.

Gemeentebelangen - Hans van Heteren

Het tekort aan betaalbare huurwoningen betreft de duurdere huurwoning en de gemeente kan dit probleem door goede regie oplossen.

We moeten vaststellen dat hier met betaalbare woningen niet de sociale woningen worden bedoeld. Het idee is dat die er immers voldoende zijn als je afgaat op het aantal inkomens die er recht op hebben. De wachtlijst hier komt door de zogenoemde scheefwoners (teveel inkomen). Zij zouden tot verhuizen verleid kunnen worden met een voor hun betaalbare maar wel betere woning en ja, met een hogere huurprijs. Ook jonge starters met een goed inkomen maar die toch flexibel willen blijven vragen om dit soort woningen.

Er is dus vraag naar de duurdere maar voor die groep betaalbare huurwoning. Ontwikkelaars met posities in de uitleggebieden hebben veelal middel dure koopwoningen gepland en zullen hun plannen moeten veranderen. De gemeente moet de problematiek onder ogen zien en dit proces regisseren en faciliteren.

GBP - Albert Pluimers

De GBP is voorstander van een actief gemeentelijk grondbeleid, op voorwaarde dat het algemeen belang het uitgangspunt is. Gronden moeten goedkoop worden verworven. Om betaalbare huurwoningen te realiseren moet Woonstede minder invloed krijgen wat ons betreft. De GBP is voorstander van het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO).

Hieronder worden die vormen van woningbouwontwikkeling verstaan waarbij de kopers zelf hun grondkavel kopen of pachten om zo met maximale invloed hun woning te realiseren en zodoende ook de prijs kunnen drukken. Dit kan ook in de vorm van huurwoningen worden gerealiseerd. Maatregelen moeten dan ook in dit kader worden genomen.

De christelijke Opdracht hierbij is dat de Bijbelse ordening van huwelijk en gezin het uitgangspunt is voor het huisvestingsbeleid. Er moet alle ruimte zijn voor gezin- ouderenhuisvesting.

GroenLinks/Progressief Ede - Eric Leltz

Ede, moet projectontwikkelaars veel krachtiger houden aan hun sociale woningbouwopdracht; kan de grondprijs laten zakken zodat woningen met een maximale huur van 600 euro kunnen worden gebouwd; moet haar eigen afspraken nakomen zoals op het kazerneterrein waar per jaar 75 sociale nieuwbouwwoningen waren beloofd; kan binnen FoodValley nagaan of er een gezamenlijke investeringscapaciteit is te realiseren; kan de mogelijkheid tot uitgesteld betalen introduceren; kan sociale eisen stellen bij bestemmingsplannen; kan grond verpachten aan iedereen die door slim te bouwen de (huur)prijs laag kan houden; kan zorgen voor iets duurdere huur- en koopwoningen zodat mensen die graag willen doorstromen ook kunnen doorstromen.

Ede kan voorwaarden creëren zodat woningbouwcorporaties gaan investeren in energiezuinigheid zodat woonlasten en huurverhogingen worden opgevangen.

PvdA - Marije Eleveld

Er moet nog meer gebouwd worden. Er zijn nog steeds te weinig betaalbare nieuwe woningen, al is en wordt er veel gebouwd: Wekerom, Aralterrein, Uitvindersbuurt, Kernhem, WesthoffhuisLunteren, Het Nieuwe Landgoed. Veel koopwoningen zijn te duur. Doorstroming in huurwoningen is te gering. De gemeente bouwt niet zelf maar kan woningbouw stimuleren: Met Woonstede afspraken maken over bouwen van starterswoningen, seniorenwoningen, studentenkamers: bouwen naar behoefte.

Kopen van woningen mogelijk maken via starterssubsidies en -leningen en door het faciliteren van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Doorstroming stimuleren naar passender huisvesting, bijvoorbeeld ouderen naar seniorenwoningen. Niet alleen nieuwe woningen bouwen: ook stimuleren dat bestaande woningen worden verbeterd en duurzamer worden gemaakt. Afspraken maken met Woonstede en zorgaanbieders om te zorgen dat ouderen in hun eigen wijk kunnen blijven wonen én zorg kunnen krijgen.

SGP - Evert Jansen

Voor 2014 is ervoor gekozen om de grondprijzen niet te indexeren. Wat Ede kan doen is de grondprijzen nog wat verlagen. De gemeente Ede heeft beperkte mogelijkheden om zelf maatregelen te nemen. De gemeente stelt grond beschikbaar tegen aanvaardbare grondprijzen en bouwbedrijven zijn in staat te bouwen passend bij de prijsklasse van de sociale huurwoningen.

Toch wordt er te weinig gebouwd. Door de verhuurderheffing zijn woningcorporaties (bijna) niet in staat om investeringen te doen in nieuwbouw van sociale huurwoningen. De SGP vindt dan ook dat onderzocht moet worden of oudere of leegstaande (kantoor)panden omgebouwd kunnen worden zodat in ieder geval (tijdelijk) goedkoop gewoond kan worden. Denk bijvoorbeeld aan gebouw de Klinkenberg. De noodzaak van goedkope huisvesting onderkennen wij. Alternatief is goedkope koopwoningen aanbieden i.c.m. een starterslening zodat de goedkope woningen toch bereikbaar zijn voor de doelgroep.

VVD - Kevin van Laar

Prangende vraag: aan welk type woning is behoefte in de komende jaren? Mede vanwege vergrijzing zal het aantal eenpersoonshuishoudens groeien naar meer dan 30%. Bestaande woningen zullen moeten worden aangepast zodat deze levensloopbestendig zijn. Dit klemt des te meer omdat de senioren onder ons langer zelfstandig zullen moeten blijven wonen.

Uiteraard geldt deze ontwikkelingen ook voor huurwoningen. Het wordt de uitdaging om de huurwoningen niet alleen levensloopbestendig maar ook energie neutraal te maken. Daardoor zullen de totale woonlasten in de komende jaren gelijk blijven en bij stijgende energieprijzen zelfs relatief dalen. De huurder is daar uiteindelijk het meest mee gebaat.

Tot slot: de scheefgroei als gevolg van scheef wonen moet bij voorkeur regionaal worden aangepakt. Daardoor komen er meer huurwoningen voor de laagste inkomens vrij. Geen gemakkelijke opgave, maar moet wel gebeuren.

65 Plus - George de Haan

Een moderne sociale huurwoning moet flexibel gebouwd worden om daar flexibel in te wonen... ter wille van een flexibele doorstroming... met zo laag mogelijke woonlasten èn kosten voor de samenleving.

Om specifieke woontypes te krijgen, voor studenten, eenpersoons- en meerpersoons-huishoudens (incl. senioren) èn 'kangoeroe' zorgwoningen dien je aan prefab bouw te denken, met behulp van kant-en-klare modules uit de fabriek. Vraag architecten en fabrikanten hiervoor een concept te bedenken. Een duurzaam concept dat (qua ruimtebeslag) geschikt is op uiteenlopende locaties te bouwen... waar maar bouwruimte beschikbaar is. Aan de gemeente Ede om hieraan constructief mee te werken en het e.e.a. ruimhartig te faciliteren.

Voorts dient er ook gekeken te worden naar prefab-modules voor het (met een laag budget) woongeschikt maken van leegstaande bedrijfspanden.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie