Wat vindt politiek Ede? (slot)

12 maart 2014 om 00:00 Nieuws

EDE - In aanloop naar de Gemeenteraadsverkiezingen 2014 op woensdag 19 maart reageren de elf deelnemende politieke partijen in Ede op de stelling van de week:

'Ede moet inwoners met een bijstandsuitkering een tegenprestatie opleggen'

BurgerBelangen - Natasja Peters

Burgerbelangen is hier niet tegen! Wél is zorgvuldigheid gediend, rekening houdend met de individuele omstandigheden van de betreffende personen. De tegenprestatie moet binnen proporties blijven, dus geen fulltime werk op bijstandsniveau. Het is niet de bedoeling dat bijstandsgerechtigden de plek van betaalde krachten gaan innemen.

Het kan dan ook niet zo zijn dat 'iedereen' in Ede straks op bijstandsniveau aan het werk is. Het doel moet zijn dat men een sociaal netwerk en arbeidsritme behoudt, waarmee de kansen op de arbeidsmarkt vergroot worden, juist om uit de bijstandssituatie te komen. Het moet dan ook gaan om activiteiten van beperkte duur en omvang, waarin men ook een voorkeur qua activiteit mag aangeven.

Tenslotte vinden wij de Nederlandse taal een aanvullende verplichte tegenprestatie. Is men hier al geruime tijd woonachtig en de taal niet machtig, dan heeft men wat Burgerbelangen betreft geen recht op een bijstandsuitkering.

CDA - Willemien Vreugdenhil

Mensen die thuis zitten te wachten op werk: van WIA en Wajong tot Wwb. In Nederland is het veel te lang geaccepteerd. De kosten ervan worden grotendeels afgewenteld op de factor arbeid, die almaar duurder wordt. Ondertussen gaan de babyboomers massaal met pensioen, wat werkgevers met een vervangingsvraag over de grenzen drijft. Dat moet anders, vindt het CDA Ede.

Wij willen samen werken met gemeente, onderwijs en ondernemers aan duurzame werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het CDA Ede wil naar een verregaande publiek-private samenwerking tussen bedrijven in de regio die het probleem van een haperende arbeidsparticipatie in de kern aanpakt. Want als werkgevers de kunst van werkgeven verstaan, kan het aantal mensen dat thuis zit te wachten op werk een stevig eind omlaag. Het is sterk wat werkgevers kunnen bereiken wanneer zij de handen ineen slaan, daarbij actief ondersteund door de gemeente.

ChristenUnie - Cora Otter

De ChristenUnie is positief over het opleggen van een tegenprestatie als je een bijstandsuitkering ontvangt. Uitstekend om iets terug te doen voor de samenleving, daar waar het kan en zinvol is. Het doen van vrijwilligerswerk is niet alleen goed voor de maatschappij, maar ook voor de jezelf. Wij hebben oog voor mensen die tijdelijk of langduriger niet in staat zijn te werken. Dat kan vele redenen hebben, en één ervan is dat er geen werk is.

Het doen van vrijwilligerswerk kan helpen het dagritme vast te houden en kan een opstap naar een nieuwe werkkring betekenen. Het voorkomt een sociaal isolement en het draagt bij aan persoonlijke ontwikkeling en zelfvertrouwen. Punt van aandacht is dat het vrijwilligerswerk geen betaald werk mag verdringen, dat kan niet de bedoeling zijn. Als je mantelzorg geeft, vinden wij dat een hele mooie vorm van tegenprestatie. De ChristenUnie vindt dat iedereen mee moet kunnen doen in de maatschappij en dit is er een onderdeel van.

GemeenteBelangen - Ellen Wijnsouw

Dit is een idee van de overheid die de gemeenten moeten uitvoeren. Er is wel ruimte gegeven aan de gemeenten om zelf bepalen hoe men dit gaat uitvoeren.

GemeenteBelangen Ede is van mening dat de gemeente een breed scala van mogelijkheden moet aanbieden om dit ook te kunnen realiseren. Hierbij moet de persoon met de bijstandsuitkering kunnen kiezen waarmee hij/zij het meest affiniteit heeft.

We weten allemaal dat wanneer je iets ongemotiveerd moet doen, dit absoluut niet werkt. Dus wel verplicht, maar op maat zoeken waar de belangstelling naar uit gaat. De mensen kunnen ook zelf aangeven wat zij willen doen of dit zelf regelen. Overigens vindt GemeenteBelangen Ede dat er voor mensen die echt niet in staat zijn om dit te doen, vrijstelling gegeven moet worden.

GBP - Albert Pluimers

De GBP wil een korting toepassen op de uitkering van mensen die frauderen of waarvan blijkt dat zij niet willen werken. Het Bijbelse principe 'wie niet werkt zal niet eten', geldt dan hier.

Een positieve stimulans kan dan zijn om mensen met een bijstandsuitkering jaarlijks 5 of 10 procent te korten, zodat zij zelf een tegenprestatie, dus werk, gaan zoeken. Aan schrijnende gevallen moet ruimhartig individuele bijstand worden verleend.

GroenLinks - Ellen Out

Niemand zit vrijwillig thuis niets te doen en de hand op te houden. Regelgeving omtrent uitkeringen heeft tot nu toe juist voor veel belemmeringen gezorgd en gemaakt dat mensen nauwelijks initiatief durven nemen. We moeten onderscheid maken tussen bijstandsgerechtigden met sollicitatieplicht en zij die dit niet hebben. Mensen die niet willen of niet kunnen, verplichten een maatschappelijke taak te vervullen zal niet veel opleveren en kost veel tijd en energie van begeleiders.

Wél kunnen mensen in de bijstand een zetje krijgen om in actie te komen. Het is goed om een dagritme, sociale contacten en zinvolle bezigheden te hebben. Op die manier kunnen mensen toegroeien naar een betaalde baan/maatschappelijke rol. Hier moet worden aangesloten bij interesses en mogelijkheden van de bijstandgerechtigde en dat gerichte scholing wordt gegeven. Bij een structurele maatschappelijke bijdrage zou een vergoeding bovenop de uitkering kunnen komen.

PvdA - Henk Buikema

In Nederland is er een vangnet voor mensen die in de bijstand zitten. Aan dat vangnet heeft de PvdA hard bijgedragen. Dat is belangrijk: mensen niet buiten de samenleving plaatsen op basis van werk en inkomen. Daarom een uitkering. De overheid vraagt aan de mensen in de bijstand zich in te spannen om een bijdrage te leveren aan de samenleving. Juist om bij de samenleving te horen. Dat kan via een werkervaringsplek, vrijwilligerswerk of scholing. Als een bijstandsmoeder een cursus volgt of als je trainer bent bij een club, is dat voor de PvdA een tegenprestatie.

Oriënteren of een baan bij je past, moet geen werken zonder loon worden. Bij de tegenprestatie vooral kijken naar wat iemand kan om een bijdrage te leveren aan de samenleving of om zijn kansen op werk te vergroten. Een tegenprestatie mag geen betaalde arbeid verdringen! En vooral: mensen zelf vragen wat ze kunnen en willen. Aandringen is in de regel beter dan afdwingen.

SGP - Theo Folmer

De SGP is het eens met deze stelling, maar met tenminste één uitzondering: bijstandsmoeders met jonge kinderen. De opvoeding van kinderen door hun eigen moeder mag niet in de knel komen door moeders te verplichten buitenshuis een tegenprestatie te leveren. Mantelzorgers en vrijwilligers zijn het cement van de samenleving, de SGP vindt dat dit ook onder tegenprestatie valt.

De stelling zou uitgebreid mogen worden naar alle mensen met een gemeentelijke uitkering. Waarbij natuurlijk niet het onmogelijke gevraagd mag worden. Het financiële voordeel voor de gemeente is vrij beperkt, het voordeel voor deze mensen zelf is veel groter omdat een sociaal isolement voorkomen kan worden. De gemeente moet hierin vooral faciliterend bezig zijn, kerken en maatschappelijke organisaties spelen hierin ook een belangrijke rol. Draagt elkanders lasten en vervult alzo de wet van Christus' zou voor iedereen een aansporing moeten zijn.

VVD - Evert van Milligen

De VVD vindt dat via maatwerk in principe een tegenprestatie opgelegd moet worden. Actief blijven bevordert de kans op een nieuwe (betaalde) baan. Natuurlijk zijn er omstandigheden mogelijk die tijdelijk geen tegenprestatie mogelijk maken, bijvoorbeeld alleenstaande met kleine kinderen.

Afhankelijk van de persoonlijke situatie scholing, vrijwilligerswerk of mantelzorg verplicht stellen. Wanneer niet wordt meegedaan zijn wij voor korting van de uitkering.

65 Plus - George de Haan

Ons antwoord is volmondig JA. Deze tegenprestatie heeft zelfs een naam: SOCIAL RETURN. Waarmee vooral wordt bedoeld, dat iemand die een uitkering krijgt iets terugdoet in de wijk waarin hij/zij woont.

Dit terugdoen kan bestaan uit het verlenen van huishoudelijk hulp, het opruimen van een tuin, wandelen met een buurtgenoot, het uitlaten van een hond of het doen van boodschappen. Gewoon het drinken van een kopje koffie plus het voeren van een alledaags gesprek, het tijdelijk waarnemen/ontlasten van een mantelzorger of deelnemen aan een buurtpreventieteam: het is allemaal een vorm van 'social return'.

Eigenlijk is het vooral op een sociale manier aandacht schenken aan hulpbehoevende medebewoners, wat de zelfredzaamheid, de sociale cohesie en de veiligheid in de wijk zal vergroten. Maar dan wel onder regie en toezicht van een coördinerend (door de gemeente aangesteld) sociaal wijkteam.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie