Veel publiek voor professor Harline in Amstelstroom

25 oktober 2017 om 00:00 Nieuws

OUDERKERK Vijftig meter van de plek van waar predikant Timotheus Rolandus een kleine 400 jaar geleden zijn veertig zielen van de kansel bepreekte, gaf de Californische professor Craig Harline afgelopen woensdag een intrigerende lezing over diezelfde Timotheus. Harline schreef een familiesaga over vier generaties Rolandus-mannen, en kwam op die reis ook in Ouderkerk uit.

Zijn boek 'Jacobs Vlucht' is genomineerd voor de Libris Geschiedenisprijs 2017. Zondag hoort hij of hij hem al dan niet wint.

In de Amstelstroom schetste hij - in perfect Nederlands - hoe hij als jong historicus verstrikt raakte in de geheimen van een Mechels archief en later bij toeval in Brussel op het dagboek van Jacob Rolandus stuitte. Een ware goudmijn. Hij kon uiteindelijk vier generaties volgen.

PAEPSE Een deel van zijn boek speelt zich af in Ouderkerk aan de Amstel waar Timotheus van 1626 tot 1649 predikant was. Hij had het niet makkelijk in het deels nog 'paepse' Ouderkerk.

DIK TEVREDEN Initiator Wim Ovaa (Amstelkerk), die de avond samen met de historische vereniging Wolfgerus van Aemstel organiseerde, was dik tevreden over de opkomst.

Inleider Willem van Bloemen gaf aan dat de preekstoel in de Amstelkerk nog altijd dezelfde is als degene die Timotheus Rolandus elke zondag besteeg, ook al is de kerk eromheen een totaal andere.

Het boek Jacobs Vlucht van Harline is te koop bij boekhandel Sprey aan de Dorpsstraat in Ouderkerk.

Ad van Fessem

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie