Effectieve behandeling peesontstekingen

22 november 2017 om 00:00 Nieuws

Een bewezen effectieve methode om chronische peesontstekingen te helpen genezen. Jeroen van der Doef, fysiotherapeut, biedt de EPTE behandeling aan. Hierbij wordt met behulp van een naald en een elektrische puls de ontstoken pees aangezet tot het vormen van nieuwe peesvezels. Daarmee wordt de herstelperiode aanzienlijk verkort.

Van der Doef is al vijfendertig jaar fysiotherapeut. In zijn praktijk aan de Hendrick Van Avercampweg werken vijf fysiotherapeuten, een acupuncturist en twee podologen. Twaalf jaar geleden is hij gestart met echografie om beeldvormend onderzoek te kunnen doen. "Dat werkt heel effectief. Je kunt direct zien waar het probleem zit en of de behandeling aan slaat," aldus Van der Doef.

De echografie gebruikt hij onder meer bij EPTE: Percutane Elektrolyse, een innovatieve behandelvorm voor chronische peesontstekingen. In het buitenland wordt de behandelmethode al langer toegepast. In Nederland is de methode nog vrij nieuw. Alleen gecertificeerde therapeuten mogen de methode toepassen.

Bij EPTE wordt onder echogeleiding een dun naaldje gestoken in de ontstoken pees. Daar wordt een klein stroompje door geleid. "De stroom voelen mensen eigenlijk niet, de naald wel. Het prikken wordt met een kleine naald gedaan, van 0,3 mm dik."

"Chronische peesontstekingen zijn lastig te behandelen. Het duurt lang voordat deze ontstekingen over gaan. De traditionele behandelingsmethode is oefentherapie. Het herstel wordt daarmee echter niet veel versneld. Bij EPTE combineren we oefentherapie met het aanprikken van de pees." Hij laat een echo zien van een ontstoken pees. "De pees die je ziet is verdikt. Ook zijn donkere plekken te zien. Dat zijn kenmerken van een ontsteking. Wanneer ik mensen behandel, kan ik met behulp van echografie precies zien waar ik moet prikken. Dankzij de kleine elektrische puls wordt de pees aangezet tot het vormen van nieuwe peesvezels. Deze zijn nodig voor het herstel. "

De behandeling is minutenwerk, het is zo voorbij. "De procedure gaat als volgt: eerst wordt het gebied ontsmet, dan bepaal ik waar ik moet prikken en vervolgens prik ik met de naald op de juiste plek. Dan gaat een stroompje via de naald naar het ontstoken gebied. De naald beweeg ik ondertussen heen en weer. Na anderhalve minuut is het klaar. Over de pees wordt tot slot een stukje tape geplakt, dat helpt bij het herstel. De pees moet vervolgens 24 uur rust hebben. De patiënt mag dus niet meteen met oefeningen beginnen."

"Het prikken doen we vier tot zes keer, dan moeten verbeteringen zijn opgetreden. Naast het prikken doen patiënten oefentherapie. Voor een effectieve behandeling is een combinatie tussen het prikken en de oefeningen noodzakelijk. Die zorgen ervoor dat de nieuwe peesvezels sterker worden, zodat ze weer belast kunnen worden. De oefeningen kunnen mensen thuis doen, dus na de wekelijkse EPTE behandeling, die vier tot zes weken duurt, hoeven ze niet elke week terug te komen. We gebruiken de therapie bij het behandelen van een tenniselleboog, schouder, knie, achillespees en voet. Het wordt afgeraden voor mensen met prothesen of pacemakers.

www.jvanderdoef.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie