Afbeelding
Ted Walker

Brandweer Stadspoort redt Edese jongen (13) uit huis vol rook

5 januari 2020 om 19:20 Brand

EDE De Edese brandweer van de post Stadspoort heeft zondag rond 18.00 uur een dertienjarige jongen uit een huis vol rook gered.

Aan de Jan Steenlaan ontstond zondagmiddag om ongeveer 17.45 uur brand op het fornuis. De jongen was op dat moment alleen thuis en zat boven. Doordat er geen brandmelders in het huis hangen, had hij pas laat door dat er brand was. In verband met de snelle rookontwikkeling lukte het hem niet meer om naar beneden te lopen en het huis via de voordeur te verlaten. Hij vluchtte naar de zolder.

Bij de gealarmeerde brandweer Ede-Stadspoort was de positie van de jongen in de aanrijdende brandweerauto al bekend. De bevelvoerder stelde in de auto al een plan op. Twee man zou zich richten op de brand, en twee man zou de jongen gaan redden. 

De twee brandweerlieden die de jongen gingen zoeken, merkte al snel dat het zicht verslechterde. Op de benedenverdieping was het zicht nog redelijk, maar steeds verder naar boven werd het zicht veel minder. De brandweer kon boven geen hand voor ogen zien. Na een snelle zoektocht vonden ze de jongen. Hij kreeg een redmasker, dat kortdurend tegen rook helpt, op. De brandweer heeft hem vanaf boven, via de trap naar beneden gebracht. 

Hij is zonder spoed met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Aanvankelijk werd er ook een traumahelikopter opgeroepen, maar deze bleek niet meer nodig te zijn. De brand zelf was snel onder controle. Het team brandonderzoek komt ter plaatse om daar onderzoek te doen. Doel daarvan is leren en doorgeven van opgedane kennis. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie