Een man wordt gearresteerd door de DSI voor een cafe in Ede. In het centrum van Ede was een gijzeling gaande.
Een man wordt gearresteerd door de DSI voor een cafe in Ede. In het centrum van Ede was een gijzeling gaande. ANP/Remko de Waal

(Video) Liveblog: Gijzeling in Ede voorbij: vier gegijzelden vrijgelaten, persoon met bivakmuts in handboeien geslagen

30 maart 2024 om 07:46 Misdaad Gijzeling in Ede

EDE Een vierde persoon heeft café Petticoat in Ede net na het middaguur kunnen verlaten en een persoon met bivakmuts op vlak daarna in de boeien geslagen. Drie personen verlieten ongeveer een uur daarvoor al het pand waar zich een gijzelingssituatie heeft voorgedaan.

Lees al onze publicaties over de gijzeling in café Petticoat in ons dossier (klik hier).

Ongeveer 150 woningen werden zaterdagmorgen 30 maart ontruimd vanwege een gijzelingssituatie in het centrum. Mogelijk is daarbij ook sprake geweest van explosieven. De situatie is ‘in ieder geval ernstig’, liet een politiewoordvoerder al vroeg die ochtend optekenen.

Het viertal liep met de handen boven het hoofd over het plein het café uit, is op beelden te zien, nadat ze sinds zaterdagmorgen vroeg in gijzeling waren genomen door ‘een persoon die een gevaar is voor zichzelf of zijn of haar omgeving’, aldus de politie eerder op de dag. ‘De gijzeling is nog bezig’, meldden de gemeente en politie nadat het drietal vrij kwam. Het heeft er alle schijn van dat de dader inmiddels ook is opgepakt.

De melding van het incident kwam binnen op het adres van café Petticoat aan de Nieuwe Stationsstraat waar vrijdag- op zaterdagnacht een ‘Huiskamersessie’ plaatsvond van 23.00 tot 4.00 uur. Een arrestatieteam van de politie is daarom sinds de vroege zaterdagmorgen al aanwezig op het Museumplein. Later werd bevestigd dat er meerdere mensen in gijzeling zijn genomen. Edenaren werden opgeroepen niet naar het centrum te komen.

De omgeving van het Edese uitgaansplein werd direct afgesloten en meerdere politie-eenheden, inclusief een arrestatieteam, de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD), ME’ers en een ‘Quick Respons Team’ van de brandweer zijn op een later moment ook ter plaatse gekomen. Ook zijn sluipschutters gesignaleerd en een robot van de EOD. Het centrum is al de hele ochtend al hermetisch afgesloten; zowel de Detmarlaan als de Achterdoelen en de Telefoonweg.

LIVEBLOG

Lees de ontwikkelingen van minuut tot minuut hier terug in ons liveblog (afgesloten): 

19.07 uur: Het Edese café Petticoat, waar een 28-jarige man zaterdag vier werknemers urenlang gijzelde, blijft tot zeker na Pasen gesloten. ,,Wij zijn als Team Petticoat in een afschuwelijke film beland”, meldt het café in een verklaring op Instagram. ,,Aankomende dagen hebben wij nodig voor verwerking.”

17.35 uur: Op sociale media spreekt demissionair premier Mark Rutte ,,veel respect en waardering" uit voor de politie, hulpdiensten en de Dienst Speciale Interventies die de gijzeling van zaterdagochtend in Ede ,tot een goed einde hebben weten brengen". Ook Minister van justitie Dilan Yeşilgöz en korpschef Janny Knol van de Nationale Politie zijn lovend over het optreden van de politie en andere diensten.

17.03 uur: De verdachte die is opgepakt voor de gijzeling in café de Petticoat in Ede is een 28-jarige man uit Ede. Dat heeft de politie bekendgemaakt. Al eerder werd duidelijk dat de vermoedelijke gijzelnemer vorig jaar is veroordeeld voor bedreiging. De man is eerder vanmiddag op het Museumplein gearresteerd en zit nu vast. 

15.10 uur: Er zijn geen explosieven gevonden in de rugtas van de gijzelingsverdachte in Ede. De geëvacueerde bewoners van ongeveer 150 woningen kunnen “binnen nu en een uurtje weer naar huis”, zegt een woordvoerder van de gemeente rond 15.00 uur.

13.46 uur: De man die urenlang vier mensen in Café Petticoat aan het Museumplein in Ede vasthield, is bekend bij justitie. Hij werd vorig jaar ook al veroordeeld vanwege een bedreiging. Verder zijn er nog volop vragen omtrent de gijzeling van zaterdagmorgen. Dat werd zaterdagmiddag bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Onze collega Job Oldegbers volgde de persconferentie en maakte daar dit artikel over.


Zojuist werd in het gemeentehuis van Ede een persconferentie gehouden. - Still/RTL4

13.30 uur: Burgemeester René Verhulst laat weten ,,enorm opgelucht" te zijn dat de gijzeling voorbij is. Lees hier zijn nieuwste verklaring.

13.20 uur: De gijzeling in een café in het centrum van Ede is een ramp voor de ondernemers in de plaats, zegt Sara Kakebeen, voorzitter van de ondernemersvereniging en bestuurslid van het Platform Ede Centrum. Meer dan honderd winkels en horecazaken moesten zaterdag de deuren gesloten houden door de situatie, terwijl voor paaszaterdag op een topdag was gerekend, zegt de voorzitter.

Volgens Kakebeen zijn in het café vier jonge mensen sinds sluitingstijd van de zaak gegijzeld. Kakebeen heeft zelf een kinderwinkel pal achter het Museumplein waar café Petticoat is gevestigd. Aan het Museumplein zitten vrijwel alleen maar horecazaken en uitgaansgelegenheden, die om 4.00 uur ‘s nachts de deuren moeten sluiten. Sinds zaterdagochtend vroeg is er druk app-verkeer tussen ondernemers onderling geweest, aldus Kakebeen.
Het café staat volgens Kakebeen niet bekend als onrustig. Ze noemt de gebeurtenissen ‘afschuwelijk en bizar’.

De gijzeling in het centrum is een ramp voor de ondernemers

13.16 uur: Organisatie feest in café Ede geschokt door gijzeling.

Om 13.30 uur start een persconferentie over de gijzeling op het Raadhuis in Ede. Burgemeester René Verhulst, Anne Jan Oosterheert (hoofd operaties politie Oost-Nederland) en Marthyne Kunst (hoofdofficier van het Openbaar Ministerie Oost-Nederland) staan de pers te woord over de gijzeling in Ede. De persconferentie is live te volgen via RTL4.

13:10 uur: de politie-operatie is nog bezig waarschuwt de gemeente. ,,De afzettingen blijven staan totdat de politie het gebied vrijgeeft."

12.56 uur: De verdachte geeft zich over, volgt instructies op van de politie en wordt in de boeien geslagen:


12.43 uur: De winkels binnen de rode lijn op onderstaand kaartje blijven tot nader order dicht, verduidelijkt de gemeente Ede. ,,Winkels buiten de rode lijn kunnen open. De politie bepaalt wanneer het gebied wordt vrijgegeven in verband met het onderzoek dat loopt."


Afbeelding: Gemeente Ede

12.42 uur: ‘De gijzeling in Ede is afgelopen’, laat een woordvoerder van burgemeester René Verhulst weten. ,,Er was sprake van vier gegijzelden."

12.28 uur: Nog een persoon (met een oranje jas) heeft met de handen omhoog het café zojuist verlaten en één persoon met bivakmuts is in de handboeien geslagen. De geboeide persoon is door de politie geblinddoekt en in een auto geplaatst. Deze auto van de Dienst Speciale Interventies (DSI) is weggereden.

12.27 uur: Politie Gelderland: ,,We snappen dat er veel vragen zijn over de situatie in Ede. Op dit moment is de veiligheid van de betrokkenen en de hulpdiensten het belangrijkst. Daarom zijn we terughoudend in onze communicatie over de situatie. Op deze manier kunnen wij zorgvuldig ons werk doen. Op het moment dat er updates zijn, melden we dit."

12.18 uur: YouTube-kanaal CNBC-TV18 is live aanwezig met videobeelden uit het centrum.

12:00 uur: De Edese Nathan kijkt vanuit zijn huis uit op de gijzeling aan het Museumplein en zag zelf drie mensen het café verlaten. ,,Het is wel heftig om te zien”, reageert hij. Hij woont op de zevende verdieping van zijn appartementencomplex.

11.54 uur: Burgemeester René Verhulst:
,,Momenteel is een gijzelingssituatie gaande in het centrum van Ede. Zojuist zijn er drie gegijzelden vrijgelaten, maar de situatie duurt nog steeds voort. Een vreselijke situatie voor al deze mensen. Mijn zorg en gedachten gaan uit naar hen en hun naasten. Ik hoop dat de situatie nu snel en veilig opgelost wordt."

,,We zien heel veel filmpjes van de situatie ter plaatse online gaan. Ik verzoek met klem hier heel terughoudend mee om te gaan en niet te delen. De gegijzelden die nu vrij zijn hebben recht op rust en privacy. Ook de politie wil graag hun werk op een goede manier uit kunnen oefenen."

,,Naast mijn zorg voor de gegijzelden begrijp ik dat dit impact heeft op alle mensen die plotseling hun woning hebben moeten verlaten, evenals op de ondernemers in het centrum, gezien alle winkels voorlopig gesloten blijven. Ik hoop op hun begrip hiervoor, zeker op deze dag voor Pasen. We hebben het Raadhuis geopend als opvanglocatie. De betrokken instanties spannen zich tot het uiterste in om de situatie op een veilige en vreedzame manier op te lossen. Zodra er meer informatie beschikbaar is, zullen we dit met u delen. Volg daarvoor de kanalen van de politie en onze kanalen."

We zien heel veel filmpjes van de situatie ter plaatse online gaan. Ik verzoek met klem hier heel terughoudend mee om te gaan en niet te delen 

11.35 uur: ‘De gijzeling is nog bezig’, meldt de gemeente Ede, kort nadat een drietal gegijzelden café Petticoat heeft kunnen verlaten. Hoeveel mensen zich nog in het café bevinden kan een woordvoerder van de gemeente niet zeggen. Ook een politiewoordvoerder kan daar ‘omwille van de veiligheid’ geen uitspraken over doen. 

11.25 uur: Er zijn zojuist drie gegijzelden vrijgelaten, bevestigt nu ook de politie Gelderland. Maar: ,,De situatie is hiermee nog niet ten einde." Of en hoeveel mensen zich nog in het café bevinden is onduidelijk. De politie liet eerder wel weten dat er ‘meerdere gegijzelden’ worden vastgehouden. Hoe laat de gijzeling begon, kon een woordvoerder niet zeggen.


11.20 uur: Op beelden is volgens de NOS te zien geweest dat enkele mensen het café zichtbaar geëmotioneerd hebben verlaten. Het gaat om drie jonge mensen, die gekleed zijn in een jas van het café. ,,Het drietal was zichtbaar geëmotioneerd. Zij werden opgevangen door de speciale eenheden van de politie. Het is niet bekend of het gaat om de gegijzelden. De politie benadrukt dat er nog steeds sprake is van dreiging en er nog meerdere mensen binnen zijn."

11.15 uur: Eén of meerdere politieagenten hebben volgens onze verslaggever ter plaatse het pand betreden.

11.15 uur: De NOS komt zaterdagmiddag met een extra journaal over de gijzeling in Ede. Op NPO 1 wordt om 12.00 uur een bulletin uitgezonden. Het al geplande journaal van een uur later duurt langer, laat een woordvoerder weten. Ook op NPO Radio 1 is extra aandacht voor de gijzeling. De radiobulletins op het halve uur zijn langer dan gebruikelijk.

11.09 uur: Volgens reporter van De Telegraaf, Marouscha van de Groep, bevestigde de eigenaar van café Petticoat dat medewerkers worden gegijzeld:

11.08: Wie vanaf de Detmarlaan op het Museumplein kijkt, ziet dat het gebied gevuld is met politieagenten. Zo ook Truus Alberts, die ‘alleen even naar de markt wilde’, maar een heel eind om moet lopen. ,,Zoiets als dit verwacht je niet in Ede, maar in de grote stad. Het is echt afschuwelijk, in de eerste plaats voor de mensen die daar zitten zelf.”
Ze hoopt dat de dader ‘zo snel mogelijk’ opgepakt wordt. ,,Wie zoiets als dit doet, is toch gek?”

Zoiets als dit verwacht je niet in Ede, maar in de grote stad. Het is echt afschuwelijk

11.07: De gijzelingssituatie in Ede krijgt ook in buitenlandse media veel aandacht.

11.02 uur: Voor winkeliers en andere ondernemers in het centrum van Ede is een informatiepunt ingericht, meldt de gemeente. Dit is op het Raadhuis, Bergstraat 4.

10.51 uur: Bevreemdend beeld van - op enkele agenten na - een volledig uitgestorven Maanderplein op de zaterdagochtend voor de Paasdagen:


Foto: WH Fotografie

10.45 uur: Eigenaresse Anna van Binsbergen van koffiezaak 30ML aan het Oude Kerkplein wacht naar eigen zeggen nog altijd op verdere instructies: of ze open mag blijven of dicht moet is niet bekend. ,,De communicatie richting ons is een beetje onduidelijk.” Op Instagram geeft ze aan wel aanwezig te zijn, maar niet te willen promoten dat mensen naar het centrum komen.

10.42 uur: Volgens politiewoordvoerder Simen Klok gaat het om één gijzelnemer.

10:41 uur: ,,We merken dat er veel vragen zijn over de aanleiding", aldus de gemeente: ,,Op dit moment is er geen indicatie voor een terroristisch motief."

10.30 uur: Ook een peleton ME’ers heeft zich inmiddels verzameld in het centrum van Ede.


BDU Media

10.26 uur: Een woordvoerder van de gemeente Ede bevestigt dat het gaat om een gijzelingssituatie ‘van meerdere personen’.

Wie zoiets als dit doet, is toch gek?

10.19 uur: Volgens onbevestigde berichten zouden vier mensen in gijzeling genomen zijn in café Petticoat. Vier of vijf medewerkers, waarvan enkele jongvolwassenen en een (mede-)eigenaar.

10.15 uur: Ondertussen is de markt op het Marktplein volop aan de gang, waar nog tientallen bezoekers rondlopen.


BDU Media

10.05 uur: De hulpdiensten hebben sluipschutters in de directe omgeving van het afgezette gebied gepositioneerd, zag onze verslaggever ter plaatse. Tevens is een robot van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) aanwezig.


10.00 uur: In café Petticoat vond vrijdag- op zaterdagnacht een Huiskamersessie plaats van 23.00 tot 4.00 uur.


De melding van het incident kwam zaterdagmorgen vroeg binnen op het adres van Café Petticoat aan de Nieuwe Stationsstraat. - Foto: Café Petticoat

(Artikel gaat verder onder de video).


‘HEEL BIZAR OM TE LEZEN’

9.00 uur: Mark Andeweg, eigenaar van het nabijgelegen Café De Compaen, werd wakker met het nieuws. ,,Ik heb nog geen idee wat er precies aan de hand is. Ik schrik hier ook wakker van", laat hij deze krant weten. ,,Ik en mijn personeel zijn veilig, maar ik schrik me te barsten. Het is heel bizar om te lezen. Onze zorg gaat uit naar collega’s en gasten.’’

Alle winkels in Ede-Centrum blijven voorlopig gesloten. ,,Kom niet naar het centrum van Ede", herhaalt de gemeente om 9.45 uur bovendien de oproep van de politie.

Ook het treinverkeer tussen Barneveld Zuid en Ede-Wageningen is deze zaterdag stil gelegd vanwege de situatie in het Edese centrum, meldt de NS. NS Reisinformatie meldt rond 8.46 uur dat dit tot 11.30 uur zal duren.

Rond 8.45 uur maakte de politie duidelijk dat ze een deel van het centrum wil ontruimen. Het gaat om zo’n 150 woningen, waarvan de bewoners tijdelijk elders moeten worden opgevangen. De gemeente Ede meldt dat zij worden opgevangen in het Raadhuis.

Om 7.29 uur riep de politie inwoners via X (Twitter) op om deze zaterdagochtend niet naar het centrum te komen. ,Blijf binnen en kom niet kijken", schrijft de politie op X.
De melding van het incident kwam binnen op het adres van Café Petticoat aan de Nieuwe Stationsstraat op het Museumplein. Om 7.30 uur volgde een oproep voor de Regio Officier Gevaarlijke Stoffen, die ter plaatse moest komen.


Meerdere hulpdiensten staan klaar in de omgeving - WH Fotografie

Lees al onze publicaties over de gijzeling in café Petticoat in ons dossier (klik hier).

Volgens de politie ter plaatse heeft de aanwezigheid te maken met ‘een persoon die een gevaar is voor zichzelf of zijn of haar omgeving’.
Volgens de politie ter plaatse heeft de aanwezigheid te maken met ‘een persoon die een gevaar is voor zichzelf of zijn of haar omgeving’.
Afbeelding
Volgens de politie ter plaatse heeft de aanwezigheid te maken met ‘een persoon die een gevaar is voor zichzelf of zijn of haar omgeving’.
Afbeelding
Volgens de politie ter plaatse heeft de aanwezigheid te maken met ‘een persoon die een gevaar is voor zichzelf of zijn of haar omgeving’.
Volgens de politie ter plaatse heeft de aanwezigheid te maken met ‘een persoon die een gevaar is voor zichzelf of zijn of haar omgeving’.
De situatie gezien vanuit de richting van parkeergarage Achterdoelen.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie