Arjan Boot toont de boodschap op het Museumplein in Ede.
Arjan Boot toont de boodschap op het Museumplein in Ede. Ted Walker

'Identiteitsfraude is geen spelletje'

12 september 2019 om 11:50 Misdaad

EDE Sinds begin 2019 loopt in de gemeente Ede het project Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan (KVU). Binnen de KVU werken horeca, gemeente, politie, handhaving, bewoners en het uitgaanspubliek samen aan een veilig en aantrekkelijk uitgaansleven in Ede. Op initiatief van de KVU is recent een voorlichtingscampagne gestart over identiteitsfraude. Eén van de kartrekkers in deze campagne is Arjan Boot (19), voorzitter van de Jongerenraad en vertegenwoordiger van het uitgaanspubliek binnen de projectgroep van de KVU.

Ted Walker

,,Een ID-kaart lenen om een club binnen te komen of om toch dat biertje te halen. Het is heel erg simpel en het wordt daarom ook op grote schaal door jongeren gedaan'', zegt Arjan Boot. ,,Soms lijkt het een spelletje om met valse papieren langs de portier te komen. Zo onschuldig als het lijkt, is het niet. Veel jongeren en hun ouders weten niet dat het gebruik van een valse ID een vorm van identiteitsfraude is. Bovendien zijn ze zich niet bewust wat de gevolgen daarvan zijn."

ERNSTIG FEIT Die gevolgen van het frauderen met een ID-bewijs kunnen namelijk groot zijn, vertelt Martijn Hakstege, wijkagent van Ede Centrum . Toch behandelt de politie overtreders met enige soepelheid. ,,Identiteitsfraude plegen is op zich een ernstig feit'', vertelt hij. ,,De wetgever heeft daar hoge straffen aan gekoppeld. Logisch als iemand probeert een hypotheek af te sluiten op naam van iemand anders, om maar eens iets te noemen. Jongeren die op die manier een drankje proberen te krijgen, plegen een heel ander feit en zijn zich vaak niet bewust van de ernst van de zaak en de mogelijke gevolgen. Het horecateam van de politie neemt daarom per geval een passende maatregel, afhankelijk van de situatie en de historie van de overtreder.''

GEVOLGEN Arjan Boot kent het klappen van de zweep. ,,Vaak hoef je niet ver in je omgeving te zoeken om een verhaal te horen bij wie dat 'simpele spelletje' verkeerd is afgelopen. Als je betrapt wordt, zijn de gevolgen behoorlijk. De straffen voor deze vorm van identiteitsfraude zijn niet mals. Overtreders kunnen een boete tot wel 380 euro krijgen."

Hij gaat verder: ,,Daarnaast worden zij opgenomen in het register paspoortsignaleringen (RPS), waardoor zij twee jaar geen paspoort kunnen aanvragen. Reizen buiten Europa wordt daarmee onmogelijk. Bovendien krijgen jongeren die zich schuldig maken aan identiteitsfraude, een strafblad. Het aanvragen voor een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) kan in sommige gevallen daardoor erg lastig worden. Dit kan grote gevolgen hebben voor het zoeken naar een baan of stageplek.''

BEWUST ZIJN Horeca-ondernemer Kevin Verwoert is de eigenaar van Petticoat. Het gebeurde in het verleden vaak dat jongeren met een vals ID-bewijs bij hem probeerden binnen te komen en alcohol te bestellen.

,,We zagen jongeren met het ID-bewijs van een vriendje of vriendinnetje of ze hadden een foto van hun ID-bewijs gemaakt en de laatste twee cijfers van hun geboortejaar aangepast. Ik merk wel dat het met de stappen die we met de KVU maken de goede kant op gaat met het aantal jongeren dat op die manier de regels proberen te omzeilen. Gelukkig maar, want zij moeten zich er echt bewust van zijn welke risico's zij nemen voor zichzelf, maar ook voor ons als horeca-ondernemers.''

CAMPAGNE Om die bewustwording voor de mogelijke gevolgen van identiteitsfraude te creëren, is de projectgroep van de Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan een campagne gestart. Het doel is het uitgaanspubliek bewust te maken van identiteitsfraude en de mogelijk grote gevolgen daarvan.

Alle partijen van de KVU zijn betrokken bij deze campagne, maar er is een leidende rol weggelegd voor de Edese Jongerenraad. ,,Hoewel het lenen, uitlenen of vervalsen van een ID-bewijs verboden is, begrijpen wij als jongerenraad goed dat jongeren dit tijdens het uitgaan toch doen. Het is namelijk simpel om een identiteitsbewijs van iemand te lenen en de gevaren daarvan lijken klein."

,,Daarom willen we het uitgaanspubliek, graag vertellen over de gevolgen van hun acties. We hopen daarmee te bereiken dat iedereen twee keer nadenkt voordat hij of zij een vals identiteitsbewijs gebruikt", zegt Arjan Boot tot besluit.

Identiteitsfraude is een misdrijf waarbij gebruik wordt gemaakt van valse of gestolen identiteitsgegevens of identiteitsdragers. Het lenen, uitlenen of vervalsen van een ID-kaart of paspoort valt dus ook onder identiteitsfraude. Jongeren die een valse ID-kaart of vals paspoort gebruiken om een horecagelegenheid te betreden of om alcohol te kopen, zijn dus strafbaar.
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie