Afbeelding
World Food Center

Voor Edese politiek is World Food Center nog niet voorbij

4 september 2019 om 18:31 Politiek

EDE Voor oud-wethouder Evert van Milligen is het moment voor de gemeente Ede aangebroken om te stoppen met het World Food Center (WFC). De Edese politiek is nog niet zover, zo blijkt uit reacties van een aantal partijen.

Jan de Boer

Cora Otten (ChristenUnie) is niet de enige die het niet chique vindt dat Van Milligen als oud-bestuurder van de gemeente Ede op het huidige gemeentebestuur over het WFC voor de voeten loopt en dingen poneert. ,,In de raad zijn allerlei kritische geluiden en vragen te horen. Eind september komt het WFC terug in de raad. Het inhoudelijke debat doen we dan in de openbaarheid."

Volgens Bart Omlo (VVD) moet niet vergeten worden dat het WFC een grote kans is voor Ede. ,,Ik ben ervan overtuigd dat Van Milligen dat nog steeds zo ziet, wij ook als fractie. De zorgen die hij heeft over het WFC delen wij met hem. Dat is onder andere ook de reden dat de raadswerkgroep over het WFC weer ingesteld is."

De lokale partij Burgerbelangen heeft volgens Natasja Peters al eerder aangegeven niet meer geld in het WFC te willen stoppen. ,,Wij zijn het in principe eens met wat Van Milligen in zijn brief zegt. Wij denken niet dat Ede jaarlijks 330.000 bezoekers ook daadwerkelijk kan interesseren voor het onderwerp Food."

'GEEN PRETPARK' Nico van de Poel (SGP) vindt dat het plan van het WFC wat er nu ligt niet kan. ,,Je moet kijken of het WFC nu echt is wat we als Ede willen. We moeten terug naar hetgeen we mee begonnen zijn. Dus een Food Experience, geen pretpark waarmee je zoveel bezoekers moet ontvangen om de exploitatie rond te krijgen. Als het bedrijfsleven niet wil investeren is het voor ons over."

Harry van Huijstee (PvdA) is het in grote lijnen eens met Evert van Milligen dat Ede moet stoppen met het WFC. ,,Ik heb wel andere argumenten als hem, we komen wel tot dezelfde conclusie. De grondslag waarvoor we met het WFC zijn begonnen, is er niet meer. Ede moet zijn verlies nemen en er niet nog meer geld in pompen.

Gabriëlle Hazeleger (GemeenteBelangen) staat nog steeds volledig achter het WFC. ,,Het WFC gaat voor iets goeds in Ede zorgen. De provincie en het rijk doen nog wel groots mee. Het bedrijfsleven gaat aanhaken als we verder zijn in de ontwikkeling. We waren voor de regiodeals, dan ben je ook voor het WFC."

Ellen Out (GroenLinks) zegt dezelfde vragen en kanttekeningen als onder andere Van Milligen heeft ten opzichte van het WFC. ,,Ik kan nu nog niet vooruitlopen op het besluit. Het is nog steeds een mooi concept, alleen de uitvoering wijkt af van het oorspronkelijke plan met name qua participatie en financiering. Dat moeten wij tegen elkaar afwegen."

,,Het CDA begrijpt de vragen en de zorgen die er over het WFC zijn," reageert Jan Pieter van der Schans (CDA). ,,De bijdrage vanuit het bedrijfsleven moet groter zijn. En er moet een realistische business case zijn over de vraag of het WFC haalbaar is. De risico's voor de gemeente moeten ook behapbaar zijn. Op die kritische manier blijven we naar het WFC-dossier kijken."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie