Afbeelding
Opsporing Verzocht

'Mogelijk link tussen mishandeling Lunteren en explosie in Ede'

24 maart 2020 om 21:11 Misdaad

EDE Er is een verband tussen de ernstige mishandeling in Lunteren waar eind februari een 27-jarige inwoner met honkbalknuppels ernstig werd mishandeld én een explosie bij een restaurant aan de Molenstraat op 10 maart. Dat maakte de politie bekend in de uitzending van Opsporing Verzocht dinsdagavond 24 maart.

Rond 4.45 uur op dinsdag 10 maart ontplofte in Ede zwaar vuurwerk bij een restaurant aan de Molenstraat. Gebleken is niet alleen dat het om intimidatie gaat, maar ook dat er waarschijnlijk een relatie is met de mishandeling van een 27-jarige man in Lunteren.

De man die verantwoordelijk is voor de explosie staat op bewakingsbeelden, net als zijn vermoedelijke handlanger. Voor en na het plaatsen en aansteken van het vuurwerk liepen zij samen door het centrum van Ede.

DADER OP BEELD Bij het restaurant is de dader vrij duidelijk gefilmd. Hij had een bivakmuts op en droeg een lichtgrijze of witte hoody en een spijkerbroek. Te zien is hoe hij het zware, illegale vuurwerk tegen de ruit van de voordeur plakte. Zo'n twee minuten nadat de dader de lont aanstak en wegliep, volgde de explosie.

INTIMIDEREND BRIEFJE Een belangrijk aanknopingspunt in deze zaak is wat de man op de ruit plakte vóórdat hij met het vuurwerk aan de gang ging. Dat is een briefje met de intimiderende tekst: 'Wat met jou broertje is gebeurt gaat nog veel erger met jou gebeuren. Betaal ons!!'

De eigenaar van het restaurant is de broer van de man die op 27 februari 's ochtends vroeg ernstig werd mishandeld. Op de Haverkamp in Lunteren sloegen twee mannen met knuppels op hem in. Hoewel de daders de telefoon van het slachtoffer meenamen, vermoedde de politie al direct dat het niet om een straatroof ging. Het meer persoonlijke motief lijkt nu bevestigd door de intimidatie van de restauranthouder in Ede.

GETUIGE HAVERKAMP In het onderzoek naar het geweldsincident in Lunteren toonde de politie beelden van een mogelijke getuige. Rond het tijdstip van de mishandeling, die rond 5.20 uur plaatsvond, reed een lichtkleurige auto over de Haverkamp en in de directe omgeving. Mogelijk is dat een Opel Vectra. De bestuurder van die auto kan iets hebben gezien van het incident. ,,Was u het die daar reed of weet u wie dat kan zijn geweest, meld het alstublieft", roept de politie op.

GETUIGENOPROEP In het centrum van Ede liepen de dader en zijn vermoedelijke handlanger via het Bunschoterplein en de Grotestraat naar de Molenstraat. Hun terugweg ging via diezelfde locaties. ,,Heeft u hen gezien, tussen circa 04.15 en 05.00 uur op dinsdag 10 maart, geef het door aan de politie."

Als iemand over bewakings- of dashcambeelden beschikt waarop de twee mannen te zien kunnen zijn, wil de politie die zien. Contact opnemen of uploaden van de beelden kan via het tipformulier.

Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie