Afbeelding
Gemeente Ede

Provincies bundelen krachten in data-onderzoek naar criminaliteit bedrijventerreinen

12 februari 2021 om 12:29 Misdaad

EDE De provincies Gelderland & Noord-Brabant gaan gezamenlijk data-onderzoek doen om criminele activiteit op bedrijventerreinen te signaleren. Hierbij wordt uit zowel openbare als vertrouwelijke informatie geput. Met behulp van data-sciencetechnieken moet inzichtelijk worden of en waar een bedrijventerrein kwetsbaar is voor criminaliteit. 

Data-onderzoekers van Avans Hogeschool en CentERdata werken voor dit project aan een zogeheten risico-taxatietool. Dit is een digitaal instrument dat afwijkingen kan opmerken in grote hoeveelheden data. Hierbij valt te denken aan leegstand, weinig aansluitingen op een energienetwerk of veel KVK-inschrijvingen. Gedurende een jaar gaan de onderzoekers op zoek naar verbanden in de beschikbare informatie. Hiermee hopen zij onder andere drugshandel, witwasactiviteiten en mensenhandel aan het licht te brengen.

Gedeputeerde Peter van ’t Hoog van Gelderland: ,,We gaan nu in een keer met veel data bedrijventerreinen in kaart brengen. De onderzoekers overzien grote gebieden en krijgen dus een goed totaalbeeld. Toen Gelderland hierover nadacht, bleken in Noord-Brabant soortgelijke vragen te leven. Ik ben blij dat we hierin samen kunnen optrekken.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie