Bijna twee weken geleden werden twee drugspanden gesloten aan de Goorsteeg in Lunteren.
Bijna twee weken geleden werden twee drugspanden gesloten aan de Goorsteeg in Lunteren. Ted Walker

Politie bezoekt Lunterse ondernemers in strijd tegen criminaliteit

3 maart 2021 om 18:55 Overig

LUNTEREN Ondernemers en boeren krijgen steun in hun verzet tegen criminelen die zaken met hen willen doen. Politie, de gemeente Ede en de omgevingsdienst trekken voor dit doel gezamenlijk op in het project Stuwdam. Woensdag werd hiermee gestart in Lunteren, naar aanleiding van de vondst van drugspanden aan de Goorsteeg.

Met het project willen de initiatiefnemers de bedrijven bewustmaken van risico’s en signalen die wijzen op criminele intenties van potentiële zakenpartners, en een betere informatiepositie van de overheid bewerkstelligen. ,,Op deze manier kunnen we samen optreden tegen ondermijnende criminaliteit, de gezamenlijke weerbaarheid vergroten en het gebied onaantrekkelijk maken voor criminelen”, aldus de politie.

WEERBAAR De politie geeft prioriteit aan het opsporen en ontmantelen van drugslabs en opslaglocaties. ,,Dit gebeurt regelmatig met succes. Maar het allerbeste is als die criminelen geen poot aan de grond krijgen. Dat vraagt om een weerbare houding van boeren en bedrijven, maar die kunnen daar hulp goed bij gebruiken.”

Steeds vaker worden eigenaren van loodsen en schuren benaderd door criminelen die interesse hebben in het starten van een drugslab of om grondstoffen op te slaan. De financiële verleiding is soms groot, zeker als het bedrijf het moeilijk heeft. ,,Zaken doen met criminelen heeft een grote prijs; voor je het weet zit je eraan vast en raak je verzeild in een milieu waar je niet in terecht wilt komen.” 

RISICO’S ‘Samenwerking’ met criminelen brengt immers grote risico’s met zich mee. ,,In de eerste plaats is degene die bijvoorbeeld een pand verhuurt waar strafbare feiten plaatsvinden, zelf strafbaar met alle gevolgen van dien: aanhouding en vervolging, financiële schade door boetes.”

Daarnaast komt het regelmatig voor dat criminelen geweld gebruiken als iemand niet doet wat hij of zij zegt. ,,Een drugslab is bovendien riskant voor de gezondheid en het levert door de vaak halfbakken constructies serieus brandgevaar op”, aldus de politie.

Behalve de grotere bewustwording van bedrijfseigenaren leveren de gesprekken op hun beurt informatie op voor de gemeente en de politie. Waar nodig wordt op basis daarvan gericht opgetreden. Daarbij kan gedacht worden aan extra surveillances, controles en aanhoudingen. Stuwdam wordt in 2021 uitgerold over het hele gebied in Gelderland-Midden. 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie