Een dienst in de Goede Herderkerk
Een dienst in de Goede Herderkerk Marijn Vlasblom

Buurt en studenten welkom in Goede Herderkerk voor ’40 dagen vertragen’

24 februari 2020 om 20:30 Religie Deel je nieuws

Vanaf Aswoensdag opent de Goede Herderkerk iedere doordeweekse avond tot Pasen haar deuren voor alle Edenaren, in het bijzonder voor buurtbewoners en studenten.

De Goede Herderkerk in de Bloemenbuurt biedt sinds 5 jaar onderdak aan de Baptistengemeente Op Doortocht. “Onze gemeente is de afgelopen jaren behoorlijk gegroeid, met name onder jongeren en jongvolwassenen tussen de 18 en 35 jaar. Zij zijn opgegroeid in de 24-uurs economie met alle hectiek, verwachtingen en prestatiedruk die daarbij horen”, legt voorganger Marijn Vlasblom uit. “Daarnaast zijn tragiek en lijden haast onbespreekbaar in onze tijd.” Volgens de baptistengemeente biedt juist de 40-dagentijd een unieke gelegenheid om bij het lijden stil te staan: “We hebben als kerk juist verstilling, bezinning en vertraging gekregen om ons te bezinnen op het goede leven zoals God dat bedoeld heeft. Juist in voorbereiding op Pasen komt dat bij ons nadrukkelijk naar voren.”

Helemaal normaal is dat overigens niet voor de baptistengemeente. “Wij komen niet uit een traditie waarin de 40 dagentijd een grote rol heeft, maar de afgelopen jaren merken we steeds meer behoefte om hier nadrukkelijker bij stil te staan..” De Edese kerk heeft daarbij een extra impuls gekregen: “Ons kerkgebouw was tot een aantal jaar geleden een Rooms Katholieke kerk. Voor veel buurtbewoners is dit gewoon de buurtkerk die open is in deze periode, daar willen we ruimte voor bieden.” Naast de buurt noemt de voorganger nog een andere doelgroep: “We hebben via Navigators en de Christelijke Hogeschool Ede ook studenten willen aanspreken; zij hebben vaak volop te maken met studiedruk en stress en komen amper aan bezinning toe.” Hoeveel mensen verwacht de kerk? “Geen idee, het gaat ons niet om de hoeveelheid mensen, maar we willen wel een plek in Ede bieden waar jong en oud naartoe kan om te bidden, stil te zijn, wat liederen te zingen of een kaarsje aan te steken.”

De hele gemeente doet mee met de avonden: “Gemeenteleden konden afgelopen periode een avond als het ware adopteren, en velen hebben dat gedaan. Zij ontvangen mensen en leiden hen door een avond heen.” Volgens de voorganger zorgt dit juist voor diversiteit: “We hebben een soort standaard liturgie, waarin ook ruimte is voor een korte overdenking, of juist creatieve werkvormen zoals kunst. Wij zijn een brede gemeente met volop beweging, dat zullen de bezoekers dan ook beleven.”

Iedereen is van harte uitgenodigd om één of meerdere van deze avonden bij te wonen. De avonden starten om 19.30 uur en duren een uur.

Goede Herderkerk, Ganzeweide 17, Ede.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie