Afbeelding
@tedxmedia - William Harthoorn

Woensdagavond in Harskamp rustig verlopen

26 augustus 2021 om 11:59 Achtergrond

HARSKAMP De tweede avond nadat Afghaanse evacués hun intrek deden op het terrein van defensie in Harskamp is rustig verlopen. Van dinsdag op woensdag liep een protestactie volledig uit de hand. De burgemeester vaardigde een noodbevel uit en de politie schaalde, in samenwerking met de Koninklijke Marechaussee en de afdeling handhaving van de gemeente Ede, op.

door Ted Walker

Of het aan het pakket van maatregelen lag weet niemand, maar het bleef bij de Legerplaats, en ook elders in het dorp, woensdagavond rustig. Een enkeling vertoonde zich ter hoogte van de Winkelmankazerne en werd vriendelijk verzocht die plek te verlaten. Burgemeester Verhulst is blij met hoe de avond verliep. ,,Ik ben zeker blij dat het rustig is gebleven’’, antwoordt hij desgevraagd via zijn woordvoerder. ,,Zoals ik eerder heb gezegd, vind ik het logisch dat er vragen zijn, maar de manier waarop men zich uitte, kan echt niet’’, zegt Verhulst.

GESPREKKEN De burgemeester was woensdagavond zelf aanwezig in Harskamp en had daar gesprekken. ,,Ik heb gesproken met de dorpsraad en een afvaardiging van het dorp. Het was goed om vragen met elkaar te delen en duidelijk te maken dat wij ook niet alles weten. We hebben afgesproken dat wij op zoek gaan naar antwoorden op vragen die leven en dat wij zo veel als mogelijk alle informatie die wij hebben met het dorp gaan delen.’’

MAATREGELEN Naast deze gesprekken ging René Verhulst ook naar De Spil, waar hij jongeren ontmoette. Het noodbevel en de overige maatregelen die werden getroffen en die moeten zorgen voor rust en orde rondom de Legerplaats, blijven in ieder geval tot zondag 29 augustus, 07.00 uur van kracht.

REACTIE POLITIE ,,De situatie die zich gisteren voordeed in Harskamp is onacceptabel. Het doel van onze aanwezigheid was gisteren voornamelijk de demonstratie rustig te laten verlopen en toezicht te houden. Iedereen heeft het recht om te demonstreren, alleen uiteraard wel binnen de aangegeven regels daarvoor. Gisteren was de actie niet aangekondigd bij de gemeente. Eerder op de dag ontvingen zowel de gemeente als wij signalen van een actie en daarop is geanticipeerd. We traden de- escalerend op, maar waren duidelijk zichtbaar aanwezig. We staan uiteraard in nauw contact met de gemeente over vanavond en de komende avonden. We kunnen uiteraard geen voorspellingen doen wat de komende avond en avonden gaan brengen, maar we monitoren goed wat er onder andere op social media leeft. Daarnaast peilen we ook goed het sentiment in Harskamp en de omliggende dorpen. Onze wijkagenten staan goed in verbinding met de bewoners en gaan uiteraard daar waar nodig ook altijd het gesprek aan.”

,,We begrijpen dat er veel vragen leven over ons optreden van gisteravond. Het gaat met name over de leuzen die werden geroepen door de aanwezige mensen. We zijn moment bezig om te kijken of eventueel vervolgonderzoek mogelijk is. In samenspraak met het OM wordt er gekeken wat er op camerabeelden te zien is en of we daadwerkelijk strafbare feiten kunnen constateren als het gaat om het roepen van dit soort uitspraken.”

,,Het beeld van gisteravond is inderdaad dat het rustig verliep, we hebben ons goed voorbereid op een eventuele actie. De burgemeester bracht een bezoek aan de dorpsraad.. Zoals je wellicht ook al hebt meegekregen is het noodbevel tot zondagmorgen verlengd. Tot die tijd is het verboden om samen te komen rond het kazerneterrein.”

Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie