Afbeelding
Freek Wolff

Proeven valt in de smaak

26 augustus 2022 om 20:07 Activiteiten

EDE Een regenbui eind van de middag gooide gelukkig geen roet in het eten van Heideweek Culinair. Smulpapen vonden vrijdag evengoed de weg naar het Oude Kerkplein om zich te goed te doen aan hapjes en drankjes van lokale horeca-toppers.

,,Mensen vinden vlees van wild niet meer eng”, zegt Leendert Houweling, eigenaar van de Wildwinkel. ,,Er wordt best flink wild gegeten in ons land. Zoveel zelfs dat we wild uit het buitenland moeten halen. Dat is niet erg, want de ecologische voetprint is nog steeds veel minder groot dan bij de reguliere vleesindustrie het geval is. Dit jaar is er geen overschot van wilde zwijnen in onze bossen, maar ook al is dat er wel en schieten we in extreme jaren zo’n vijfduizend dieren, dan gaat dat vlees nog grif op.”

Houweling vindt het ook leuk om de jonge generatie bekend te maken met wild, ,,om te laten proeven dat het helemaal niet zo moeilijk is.” Tijdens het evenement serveert hij bezoekers een carpaccio en een burger van wild.

In het voorjaar van 2023 opent restaurant Zicht haar deur aan de Dorpsstraat 24 in Bennekom, maar nu serveert Remco eigenaar Slijkhuis met zijn echtgenoot Sabine reeds een ‘lekkermakertje’ in de Edese open lucht. Ze zijn oud-gedienden van restobar Catcher dat aan de Achterdoelen gevestigd was. ,,We gaan in Bennekom een grand café plus openen, met een grote toegankelijkheid. Het krijgt het niveau van een restaurant, met verse, duurzame en lokale producten. Er zitten in de buurt voldoende goede ondernemers van wie we goed eten kunnen afnemen. Zo maken we onze eigen verse pasta en betrekken dan de eieren lokaal. Nu serveren we cazpacho met Hollandse mozzarella, avocado en scheuten.”

Thijs uit Ede laat het zich goed smaken, samen met zijn partner en kinderen. ,,Dit is super. We gaan elk jaar even langs om te proeven. Het is lekker, gezellig en je ontmoet bekenden die hier ook naar toe komen. Ik probeer tevens nieuwe gerechten uit. De gazpacho-soep smaakt erg goed. We komen regelmatig in Spanje, dus dan eten we dat veel.” Thijs’ zoon knikt dat het niet in het verkeerde keelgat is geschoten. Zijn vader zal zich nog even laven aan de gerechten van SmaakPark Ede, waar Christian Weij de scepter zwaait, ook bekend van boeken als ‘Verrot lekker’, waar het om fermenteren draait. ,,Ik houd van variatie als het gaat om het eten. Altijd hetzelfde is niet leuk”, zegt Thijs nog.

Johan van der Heijden van 180 graden BBQ uit Barneveld maakt op ambachtelijke manier cold pork klaar, een gerecht dat hij bereidt voor Bij de Toren in Ede. Eigenaar Arno Kleijer vindt dit een mooie aanvulling van het culinaire evenement. ,,Dit is sfeer, beleving, proeven en gezelligheid.” Hij serveert bezoekers ook koffie en ijs. Kleijer is blij dat de horeca na de coronatijd nu weer volop aan de bak kan om mensen te bedienen.

Edwin Heijwegen uit Ede bezoekt voor het eerst Heideweek Culinair en is enthousiast. ,,Het is gezellig. Ik heb pizza voor de kinderen besteld en wraps voor mezelf. Daar had ik écht zin in.” Hij zal zich ook wagen aan onbekende recepten. Anderen genieten ook van happen en dranken, sommigen met ‘silent disco’ op de oren van DJ Promiss.

Door Freek Wolff

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie