Sneeuwwitje

21 november 2018 om 07:30 Lokaal/Column

Ergens diep in Frankrijk is een dorp waar de paar duizend inwoners geen winkel, geen school, geen dokter en ook nauwelijks meer werk hebben. Je moet zeker 25 kilometerverder zijn voor die voorzieningen. Over de heuvels, geen bus, met de fiets gaat niet, dus je hebt een auto nodig.

In het café, annex Point Vert (wordt dagelijks brood en medicijnen bezorgd, bibliotheek, prikpost, warme maaltijd en twee logeerkamers) praat ik met een oude dorpeling.

Ik vertel dat wij in Nederland een positiviteitsgoeroe (gourou de la positivité) hebben van 69 wiens achtste kind op komst is en die een rechtszaak voert omdat hij zijn leeftijd naar 49 wil. We hebben nog wat tijd, ik zeg er bij dat er in Nederland tegen Zwarte Piet wordt gedemonstreerd en dat andere mensen die demonstranten hebben tegengehouden. Blokkade is een Frans woord, dus wat blokkeerfriezen zijn, kan ik uitleggen. Ook daar worden rechtszaken over gevoerd. De oude man begint zijn hoofd te schudden. Eerder had ik hem al eens verteld over de Partij voor de Dieren, dat was al een lastig verhaal op het Franse platteland waar men nog wat kippen rond het huis houdt.

Net als dat men in de Amsterdamse politiek vindt dat op de mijter van Sinterklaas geen kruis hoort. Dat verwijst naar de bisschop van Myra, de historische Nicolaas en dat mag kennelijk niet. Bij Amsterdam beginnen de ogen van de Fransman wat te glanzen: 'une grande ville avec des gens tolérants.' Ja, reageer ik. Daarom verdwijnt ook de slogan 'Je suis Amsterdam', want dat is, volgens de politiek, te egocentrisch.

Dan breekt een Franse stroom van woorden los. Ik maak er uit op dat de dorpeling dit toch wel luxe problemen vindt en dat hij graag wilde dat men hier dat soort discussies voerde in plaats van hoe de thuiszorg nog in zijn dorpje kan komen en sinds kort de fysiotherapeut zelfs 30 kilometer verderop zit.

Tenslotte vraagt hij mij hoe we in Nederland denken over Sneeuwwitje...? Een vrouw met zeven dwergen, dat kan toch niet. Dat is geen politiek issue antwoord ik. Dat komt nog wel, zegt hij.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie