Afbeelding
pixabay

Premier Rutte: aangekondigde versoepeling maatregelen kan doorgaan

19 mei 2020 om 19:18 Corona Coronavirus

EDE De versoepeling van de coronamaatregelen die het kabinet had aangekondigd, kan doorgaan. Het kabinet vindt het verantwoord om de stappen te zetten, zei premier Mark Rutte dinsdag na overleg van het crisisteam. Hij wees erop dat het aantal mensen dat met corona in het ziekenhuis terechtkomt, sterk is gedaald.

Wel zei Rutte dat het cruciaal voor de versoepeling is 'dat iedereen snapt dat we allemaal de regels nog beter moeten naleven'. Hij wees erop dat het virus kan ‘oplieren’ als we dat niet doen. We mogen vertrouwen hebben, maar moeten waakzaam blijven, aldus Rutte.

HORECA Huisgenoten hoeven onderling geen 1,5 meter afstand van elkaar te houden in eet- en drinkgelegenheden. Het idee was eerst dat alle gasten onderling afstand moesten houden, behalve gezinnen. Rutte kondigde na het beraad enkele wijzigingen aan van de voorgenomen versoepelingen van de coronamaatregelen. Openbare gelegenheden mogen bijvoorbeeld dertig gasten ontvangen, terwijl het kabinet eerst nog sprak van dertig mensen binnen, dus inclusief personeel. Dat is 'lastig' te regelen, aldus Rutte. Daarom wordt het personeel toch niet meegeteld.

SCHOLEN Op 8 juni mogen de basisscholen weer helemaal open. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd. Het is een van de versoepelingen van de coronamaatregelen die het kabinet dinsdag heeft aangekondigd. Op dezelfde dag als de basisscholen gaat ook de buitenschoolse opvang (bso) weer helemaal open.

Vanaf 2 juni kunnen kinderen weer naar de middelbare school. Rutte zei dat het de bedoeling is dat alle leerlingen van het voortgezet onderwijs fysiek les krijgen. ,,Niet alleen een mentoruurtje." Hij benadrukte dat het belangrijk is dat scholieren met de fiets of lopend naar school gaan. Het is belangrijk het openbaar vervoer te ontlasten, zei hij.

MONDKAPJES IN OV Reizigers in het openbaar vervoer die na 1 juni geen mondkapje dragen, kunnen een boete van 95 euro krijgen. Vanaf die dag is het reizen met een mondkapje verplicht in trein, bus en tram, maakte premier Mark Rutte bekend.

Het openbaar vervoer rijdt volgende maand weer met een normale dienstregeling, maar nog wel met 40 procent van de capaciteit. Het is dan nog steeds belangrijk volgens de minister-president dat mensen alleen het ov nemen als dat noodzakelijk is.

TESTS Wanneer straks iedereen met coronaklachten zich kan laten testen, kan dit direct bij de lokale GGD. De persoon met klachten hoeft niet meer langs de huisarts. Aanmelding gebeurt via een landelijk telefoonnummer, kondigde zorgminister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) aan. Volgende maand moet er genoeg testcapaciteit zijn om dit te regelen. ,,We liggen op schema om iedereen op 1 juni te kunnen testen." ensen die nu al getest kunnen worden als ze klachten hebben, zoals zorgmedewerkers, hoeven ook niet meer eerst 24 uur te wachten, maar kunnen dat direct laten doen.

BEZOEK VERPLEEGHUIZEN Vanaf 25 mei mogen meer verpleeghuizen weer bezoek ontvangen. Iedereen die "er klaar voor is en voorbereid is", kan de deuren beperkt openzetten voor bezoek, zegt 'coronaminister' Hugo de Jonge. Alleen als er geen besmetting is in het verpleeghuis, mag elke bewoner één bezoeker ontvangen. Uiterlijk 15 juni moeten alle instellingen weer "een vorm van" bezoek kunnen ontvangen.

VAKANTIES Het kabinet hoopt 'binnenkort' meer duidelijkheid te kunnen geven over de zomervakantie. Maar premier Mark Rutte kon nog niet zeggen of de mogelijkheid om op vakantie te gaan nu denkbaar is. "We kijken heel precies hoe het zit met de vakantieperiode."

Er moeten drie vragen worden beantwoord, aldus Rutte, voordat er een besluit kan worden genomen. Ten eerste moet duidelijk worden wat andere EU-landen gaan doen. Verder moet duidelijk zijn wat de risico's zijn in andere landen. En tenslotte moet worden besloten of er beperkende maatregelen moeten komen voor mensen die terugkeren van vakantie. Op dit moment geldt voor de hele wereld code oranje. Dat betekent dat mensen alleen moeten reizen naar het buitenland als dat noodzakelijk is.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie