De dienstverlenende beroepen kennen de sterkste afname van het aantal vacatures, en vooral de horeca werd hard getroffen.
De dienstverlenende beroepen kennen de sterkste afname van het aantal vacatures, en vooral de horeca werd hard getroffen. towerhoreca.nl

Bijna een kwart minder vacatures door coronacrisis

14 mei 2020 om 11:21 Zakelijk

EDE Sinds het uitbreken van de coronacrisis half maart is het aantal openstaande vacatures met een kwart gedaald, maar regionaal verschilde die daling wel flink. In de arbeidsmartkregio Food Valley (Barneveld, Ede, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Veenendaal en Wageningen) waren 23 procent minder vacatures beschikbaar dan voor de virusuitbraak.

In de eerste elf weken van dit jaar stonden er gemiddeld 174 duizend vacatures per week open. In week 15 tot en met 17 waren dit er gemiddeld ruim 128 duizend. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het UWV, dat zich baseert op het aantal vacatures op hun vacaturebank werk.nl.

In en rondom Amsterdam daalde het aantal vacatures sinds het uitbreken van de coronacrisis het sterkst: een afname van 35 procent. Ook in Holland-Rijnland, Gooi- en Vechtstreek, Noord-Limburg en Midden-Brabant daalde het aantal openstaande vacatures in die periode sterk. In de regio Rijnmond bleef de daling met een afname van 16 procent het meest beperkt.

DIENSTVERLENING DAALDE STERKST De dienstverlenende beroepen kennen de sterkste afname van het aantal vacatures. De sluiting van de horeca, culturele voorzieningen en afgelasting van evenementen zorgde voor minder vraag naar personeel als koks, bedienend personeel en schoonmakers. Ook in de commerciële beroepen is het aantal vacatures flink gedaald. Zo waren er bijvoorbeeld minder verkoopmedewerkers nodig. 

Niet overal daalt het aantal vacatures. In de ict-, bouw- en onderwijsberoepen is er sinds eind april een lichte stijging van het aantal vacatures zichtbaar. Over het algemeen valt op dat na 5 april (week 15) het aantal vacatures nog steeds daalt, maar minder sterk dan de drie weken ervoor.


Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie