Afbeelding
Handhaving Ede

Relatief veel coronaboetes uitgedeeld door boa’s in Ede

3 juli 2020 om 09:54 Corona Coronavirus

EDE In de gemeente Ede zijn de afgelopen periode 238 coronaboetes uitgedeeld door boa’s/handhavers. Dat blijkt uit een enquête van Nieuwsuur in samenwerking met LocalFocus. Daarmee zijn er zowel in absolute aantallen als procentueel in de gemeente Ede ruim meer coronaboetes uitgeschreven dan in omliggende plaatsen, al heeft niet iedere gemeente gereageerd.

In de gemeente Ede zijn in totaal 29 BOA’s actief, die dus gezamenlijk 238 coronaboetes uitgeschreven. Daarnaast werden ook andere middelen ingezet, zoals spotters, de inzet van tijdelijke toezichthouders, camera-toezicht en er was een meldkamer waar meldingen van burgers binnen kwamen.

REGIO Het verschilt nogal per gemeente hoe groot de kans is dat je van een van hun handhavers een ‘coronaboete’ krijgt. In de gemeente Arnhem werden 201 coronaboetes uitgedeeld, in de gemeente Barneveld 63 en in de gemeente Wageningen 11. In bijvoorbeeld Nijkerk en Leusden was het aantal boetes 0. De gemeenten Renkum, Veenendaal, Renswoude en Scherpenzeel hebben niet gereageerd op de enquête.

SLECHTE ZAAK Ruud Kuin van de BOA Bond vind de grote verschillen tussen gemeenten ‘slecht voor het draagvlak en het rechtsgevoel’. Hij ziet daar een taak voor minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren. Die zou volgens hem ‘stringent (..) moeten sturen’ op een eenduidige aanpak. ,,Dit is ook voor de boa’s lastig werken en lastig uit te leggen”, aldus Kuin.

Overigens betekent het opleggen van een boete lang niet altijd dat die ook echt geïnd wordt. Het OM gaf in mei al aan nogal wat processen-verbaal terug te hebben gestuurd omdat ze nog informatie misten. Bovendien kan je zo’n opgelegde boete ook aanvechten.

Bekijk in onderstaande kaart hoeveel coronaboetes er zijn uitgeschreven door BOA’s/handhavers in de gemeenten in Nederland. Klik op de gemeente voor meer informatie.


OVER DE CIJFERS Alle 355 gemeenten kregen vragen over boetes die in het kader van de noodverordening zijn uitgedeeld door boa’s in dienst van de gemeente. Twee derde van de gemeenten (235 in totaal) vulden de enquête in. Op basis van hun antwoorden tonen we op de kaart het aantal opgelegde boetes per tienduizend inwoners. In de pop-up (als je op de gemeente klikt) vind je nog het absolute aantal boetes en het aantal boa’s dat in dienst is van de gemeente. We vroegen gemeenten ook of ze naast boa’s nog andere hulpmiddelen in hebben gezet. Het (open) antwoord op die vraag vind je ook terug in de pop-up.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie