Afbeelding
cultura-ede.nl

Ede geeft cultuursector steuntje in de rug

3 november 2020 om 13:40 Corona Coronavirus

EDE De Edese culturele sector is hard getroffen door de maatregelen rondom COVID-19. Veel culturele organisaties missen nu inkomsten uit kaartverkoop en horeca, terwijl de lasten zoals huisvesting en beveiliging doorlopen. Het kabinet heeft via het Gemeentefonds geld beschikbaar gesteld voor ondersteuning van de lokale culturele infrastructuur. De gemeente Ede stelt dit geld beschikbaar via de ‘COVID-19 steun- en herstelregeling voor culturele instellingen’. Het gaat in totaal om 788.000 euro. Culturele instellingen en amateurgezelschappen kunnen deze regeling aanvragen via www.ede.nl/regelingcultuur

Door COVID-19 kwam de culturele sector sinds maart bijna volledig stil te liggen. Bibliotheek, musea, concertzaal, theater; alle culturele voorzieningen zijn gesloten geweest en kennen tot op de dag van vandaag beperkingen in hun bedrijfsvoering. De instellingen die voor een groot deel afhankelijk zijn van kaartverkoop en sponsoring van bedrijven zijn het hardst getroffen. Maar ook gesubsidieerde instellingen hebben financiële tekorten opgelopen. Culturele instellingen zullen naar verwachting nog geruime tijd een beperkt aantal bezoekers mogen toelaten. Verenigingen als koren en muziekgezelschappen zoeken ook naar manieren om weer activiteiten uit te kunnen uitvoeren en hoe zij hun ledenbestand en inkomsten op peil kunnen houden. Via de steun- en herstelregeling kunnen culturele instellingen, verenigingen en amateurgezelschappen financiële steun aanvragen. 

Peter de Pater, waarnemend wethouder Cultuur: ,,We zien veel veerkracht en creativiteit binnen de Edese culturele sector. Veel instellingen en verenigingen bedenken waar mogelijk nieuwe, activiteiten die passen binnen de maatregelen en werken samen. We zien ook dat het aanpassen tijd en geld kost. Met deze bijdrage van het Rijk geven we de culturele sector een steun in de rug. Zodat we kunnen blijven genieten van kunst en cultuur in Ede.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie